zbieżność
zombi: Zbadać zbieżność:
No i Leibniz:
| (−1)n | |
| → 0, gdy n→∞ |
| n*(log n) | |
Pozostaje warunek |a
n+1| ≤ |a
n|
⇒
| 1 | | 1 | |
| ≤ |
| |
| (n+1)*log (n+1) | | n*log n | |
⇔
log (n+1)
n+1 ≥ log n
n, co jest prawdą, wobec tego
| | (−1)n | |
∑ |
| jest zbieżny. |
| | n*(log n) | |
W odpowiedzi jednak jest zbieżny warunkowo, czyli jest zbieżny, ale nie jest bezwzględnie
zbieżny, czyli muszę sprawdzić czy
| | 1 | |
∑ |
| jest zbieżny? |
| | n*log n | |
6 cze 00:24
zawodus: Nudzi ci się?
6 cze 08:49
zawodus: A jak brzmi kryterium Leibnitza?
6 cze 08:59
zombi: Pomógłby ktoś z tą rozbieżnością
| | 1 | |
∑ |
| ? Bo nie wiem z czym porównać. |
| | n*log n | |
6 cze 15:37
ICSP: Kryterium Cauchego o zagęszczaniu.
6 cze 16:39
zombi: O kurde, w książce uporali się z tym tak:
Składniki szeregu U{1}[nlogn} łączą w grupy takie, że:
Pierwsza grupa:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| (9 wyrazów) |
| 2log2 | | 3log3 | | 10log10 | |
Druga grupa
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| (90 wyrazów) |
| 11log11 | | 12log12 | | 100log100 | |
Trzecia grupa
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| (900 wyrazów) |
| 101log101 | | 102log102 | | 1000log1000 | |
itd.
W grupach tych wyrazy ostatnie są najmniejszy wobec tego:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| > |
| + |
| + ... + |
| = |
| 2log2 | | 3log3 | | 10log10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| > |
| + |
| + ... + |
| |
| 11log11 | | 12log12 | | 100log100 | | 200 | | 200 | | 200 | |
itd.
Stąd:
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 1 | | 1 | |
S999 > |
| + |
| + |
| = |
| (1+ |
| + |
| ) |
| | 10 | | 20 | | 30 | | 10 | | 2 | | 3 | |
.
.
.
| | 9 | | 1 | | 1 | |
S10n−1 > |
| (1+ |
| + ... + |
| ) − suma rozbieżna wobec tego z porównawczego |
| | 10 | | 2 | | n | |
również nasz szereg jest rozbieżny
6 cze 17:51
Trivial: Przecież szereg jest zbieżny z kryterium Leibniza. Co tu jeszcze sprawdzać?
6 cze 21:05
ICSP: Trivial kryterium Leibniza mówi tylko o zbieżności warunkowej, o zbieżności bezwzględnej
nic nie wiemy.
6 cze 21:48
Trivial: Tak, ale jak to się ma do tego zadania?
6 cze 21:53
ICSP: WIdocznie
zombi pominął w poleceni słówko bezwzględną
6 cze 22:02
zombi: Nie pominąłem w poleceniu jest tylko odnośnie wszystkich przykładów zbadaj zbieżność, a
odpowiedź do tego "zbieżny warunkowo".
7 cze 01:47
mietek: Bez sensu polecenie w takim razie ułożone...
7 cze 10:39
zombi: Dzisiaj sobie doczytałem mógłby mi ktoś sprawdzić to:
Z kryterium kondensacyjnego:
| | 1 | |
an = |
| jest malejący, wobec tego weźmy szereg |
| | nlogn | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑2n*a2n = ∑2n* |
| = ∑ |
| = |
| *∑ |
| > ∑ |
| |
| | 2n*log(2n) | | n*log 2 | | log 2 | | n | | n | |
| | 1 | |
Wobec tego szereg |
| jest rozbieżny. ok? |
| | nlogn | |
12 cze 20:00
sushi_ gg6397228:
szereg rozbiezny
12 cze 20:06