matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki proste ale nie wiem jak je ugryźć
llo:
dx
a) ∫
gdzie t=tg
x
2
1+cosx
b) ∫
√
x
2
−2x
dx
6 cze 00:06
llo:
reff
6 cze 01:19
anulaa:
mi tak wychodzi
2dt
1−t
2
a) t=tg
x
2
dx=
cosx=
1+t
2
1+t
2
2dt
1−t
2
2dt
1+t
2
∫
: (1+
)dt = ∫
*
=∫dt=tg
x
2
+C
1+t
2
1+t
2
1+t
2
2
6 cze 01:50
anulaa:
co do b) to jakby mógł ktoś sprawdzić czy tak się robiło
√
x
2
−2x
*
√
x
2
−2x
z metody Lagrange'a
x
2
−2x
dx
=(Ax+B)
√
x
2
−2x
+λ∫
// *
d
dx
// *
√
x
2
−2x
√
x
2
−2x
√
x
2
−2x
x
2
−2x = Ax
2
−2Ax−2Ax
2
−2Bx+λ 1=A−2A −2=−2A−2B 0=λ podstawiamy pod pierwsze równanie A, B i λ
dx
λ∫
się wyzeruje
√
x
2
−2x
6 cze 02:39