parametr
d5: Ktoś mi wyjaśni, kiedy w zadaniach z parametrem sprawdzamy, czy a=0? Mam jutro sprawdzian i to
jest rzecz, której nie łapię
5 cze 23:32
d5: ?
5 cze 23:35
daras: jak masz r−nie kwadratowe to sprawdzasz a jak nie masz to nie sprawdzasz
dobranoc
5 cze 23:36
d5: nie rozumiem, czyli sprawdzam jak co? przecież w treści zawsze jest równanie kwadratowe...
5 cze 23:37
Hugo: XDD najlepiej konkretne zadanie
5 cze 23:38
Hugo: 
a może chodzi ci o to że jak mamy
ax + bx + c
to a =/=0
?
np.
(2−m)x
2+mx+4 i aby to było ważne 2−m≠0
5 cze 23:39
Piotr:
mysl. to zalezy od zadania. jesli przy wspolczynniku x2 znajduje sie parametr to patrzysz co
dzieje sie dla a = 0. dla a ≠ 0 to dalsze warunki zaleza od tresci.
5 cze 23:40
d5: no np. dla jakich wartości parametru m równanie mx
2+2(m−1)x+m−3=0 ma dokładnie jedno
rozwiązanie?
chodzi mi, żeby mi ktoś wyjaśnił, w jakich sytuacjach i jak sprawdzamy, czy a=0
5 cze 23:41
Hugo: Piotrze z Rzymu ty wakacjujesz czy lecisz z materiałem?
5 cze 23:41
Hugo: wtedy Δ=0

b
2 − 4ac = 0
5 cze 23:42
Piotr:
nie sprawdzasz CZY a = 0 . tylko co dzieje sie gdy w tym wypadku m=0. otrzymasz jedno
rozwiazanie ?
5 cze 23:42
d5: XDDD
sory, cały dzień nad niemieckim siedziałam i o tej porze już nie jestem w stanie myśleć.
5 cze 23:42
Piotr:
ani jedno ani drugie
5 cze 23:43
d5: no ale ja wiem jak się liczy zadanie, jak ma jedno, dwa czy brak rozwiązania.
chodzi mi o regułę, KIEDY SIĘ SPRAWDZA a=0? W jakiej sytuacji? Kiedy jest np. współczynnik
2mx2 to 2m=0, czyli m=0? I co potem?
5 cze 23:44
Hugo: ; / trzeba cos sie zaczac uczyc bo smutno.. te czasy jak sie do 4 w nocy siedzialo i tu
rozwiązywało
5 cze 23:46
ICSP: Zawsze sprawdzasz odzdzielnie przypadek a = 0
Tylko gdy jest np f(x) = x2 + mx + 2 to sprawdzenie zostaje pominięte (a = 1 ≠ 0 )
5 cze 23:46
Piotr:
zawsze gdy Twoje a znajduje sie przy wspolczynniku x2
5 cze 23:46
daras: jak chcesz zeby było r−nie kwadratowe to a ≠ 0
5−latek to pojmuje
5 cze 23:46
Hugo: nie dokońca CIę rozumiem ale wracam do mojej pierwszej myśli
Aby mogło istnieć równanie kwadratowe współczynnik a przy x
2 nie może się zerować

wiec jak mamy
mx
2 to m ≠ 0
5 cze 23:47
Hugo: 5 − latek podobno jest 2 lata starszy od HUGA
5 cze 23:48
Piotr:
d5 musisz zrozumiec o co chodzi w zadaniach z parametrem a nie sztywno stosowac 'reguly'
5 cze 23:49
d5: dobra, chyba wiem, dzięki i nie krzyczcie. Nie jestem jakaś błyskotliwa z matmy i pewnie byście
mnie zagięli na najprostszym zadaniu, niemniej jednak, dziękuję Wam za cierpliwość.
5 cze 23:49
Piotr:
mysle, ze jednak wiec niz 2 lata
5 cze 23:49
d5: ale ja rozumiem te zadania, rozumiem warunki, stosowanie wzorów viete'a ale to jest rzecz,
której nie mogę zaczaić, jejku...
5 cze 23:50
Piotr:
spokojnie, nikt tu nie krzyczy

(chyba, ze Hugo

)
5 cze 23:50
5-latek:
5 cze 23:51
d5: no bo nie czaję tego no....
rozumiem, że równanie kwadratowe to a nie może być zerem, ale moja matematyczka zryła mi beret
i nie wiem w końcu, jak to jest z tym a=0
5 cze 23:52
Piotr:
gdy pojawia sie parametr przy x*2 to sprawdzasz co sie dzieje gdy go wyzerujesz.
5 cze 23:52
d5: ahaaaaaaaa

i wtedy podstawiam do równania?
5 cze 23:53
Piotr:
masz np. zadanie : dla jakich wartosci parametru p funkcja przyjmuje wartosci dodatnie dla
wszystkich liczb rzeywistych. i masz f. kwadratowa. ale gdy za a = 0 to i wyjdzie Ci 0 a c =
5. wiec p =0 tez musisz uwzglednic w rozwiazaniu.
5 cze 23:55
Hugo: kurde od pierwszego postu mówimy o tym samym : >
5 cze 23:55
Hugo: Co Hugo krzyczyć by miał

! dobrze ze sie chcesz kształcić ale o tej porze troche trudno ;x
5 cze 23:57
Hugo: Ja proponuje ci koleżanko poczytac sb co to jest dziedzina f. kwadratowej
5 cze 23:57
Piotr:
tak, podstawiasz do rowniania.
np. px2−px+8 = 0
dla p = 0 otrzymasz ?
6 cze 00:01
Hugo: * funkcje liniową
6 cze 00:02
Hugo: ale ciekawi mnie bo nowa podstawa programowa jest wymagająca bardziej i czy społeczeństwo sie
zmądrzy?
6 cze 00:03
Piotr:
dobrze Hugo. f. liniowa, ktora jest zawsze dodatnia.
Oby Huguś.
6 cze 00:04
Hugo: trzeba pogadać z Jakubem o nowe emotki truskawek na forum
6 cze 00:05
d5: tak, nie rozumiem jednej rzeczy i od razu, że zaliczam się do tępego społeczeństwa xd
6 cze 00:09
d5: dla p=0 otrzymam 8 xd
6 cze 00:10
d5: i wtedy uwzględniam p=0 przy końcowym wyniku, a kiedy nie uwzględniamy

?
6 cze 00:10
Piotr:
no czyli dla p = 0 jest zawsze dodatnia.
pamietaj zeby patrzec co sie dzieje gdy wyzerujesz x2.
6 cze 00:11
Piotr:
jesli by bylo 8 a Ty masz powiedziec dla jakich jest ujemna.
6 cze 00:12
d5: ahaaa
6 cze 00:16
d5: no dobra, chyba wiem o co chodzi xd
6 cze 00:16
daras: chyba robi wielką różnicę
6 cze 10:57