Jak ja nienawidze maty
;/: Powierzchnia stawu wynosi 400 m2. Przez dwa kolejne lata, na skutek suszy, powierzchnia stawu
zmniejszyła się − w każdym roku o p%. Oblicz p, wiedząc, że po upływie dwóch lat staw miał
powierzchnię 289 m2
5 cze 22:52
;/: Z góry dzięki za pomoc
5 cze 22:56
Eta:
400(1−p)
2=289
| | 289 | | 17 | | 17 | | 3 | | 15 | |
(1−p)2= |
| = ( |
| )2 ⇒ 1−p= |
| ⇒ p= |
| = |
| = 15% |
| | 400 | | 20 | | 20 | | 20 | | 100 | |
5 cze 23:01
;/: Jeszcze raz dzięki
5 cze 23:03
;/: No to drugie
Jaki wielokąt wypukły ma o siedem więcej przekątnych niż boków
5 cze 23:07
Eta:
5 cze 23:08
Eta:
n −−− ilość boków wielokąta , n≥3 i n∊N
| n(n−3) | |
| = n+7 ⇒ .................. n= ....... |
| 2 | |
5 cze 23:11
Eta:
| | n(n−3) | |
Myślę,że wiesz co oznacza |
| |
| | 2 | |
5 cze 23:13
;/: wiem
5 cze 23:15
Hugo: Eta
5 cze 23:15
;/: nie wiem czy dobrze ale n wyszło mi
n=7 ?
5 cze 23:17
;/: zapewne źle
5 cze 23:19
Piotr:
co za pesymizm
5 cze 23:20
;/: ?
5 cze 23:25
Piotr:
sprawdzamy :
| | 7(7−3) | | 7*4 | |
L = |
| = |
| = 28/2 = 14 |
| | 2 | | 2 | |
P = 7+7 = 14
wzniosek ?
5 cze 23:27
;/: źle
5 cze 23:30
;/: a nie jednak dobrze
Geniusz ze mnie troszkę to na początek inaczej zrobiłem niż Eta powiedział ale wyszło
5 cze 23:31
Piotr:
czemu uwazasz, ze zle ?
5 cze 23:31
;/: góra
5 cze 23:32
Piotr:
Eta powiedzial
a
5 cze 23:32
;/: Dobra nauka matmy za mną teraz chemia

WHY ?
5 cze 23:33
;/: sorki Eta zbyt szybko myślę niż mi ręce pracują
P.S Wiem to dziwnie brzmi
5 cze 23:34