pigor: ...,
1)
an= n2−2 , gdzie n=1,2,3,... ;
−−−−−−−−−−−−−−−−
2) a
n ≥k i n∊N ⇒ n
2+n ≥12 ⇔ n
2+n−12 ≥0 ⇔
⇔ (n+4)(n−3) ≥0 i n∊N ⇔ n−3 ≥0 ⇔
n ≥3 i n∊N ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3) a
n+1−a
n = 2−3(n+1)−2+3n= 3n−3+3n= −3< 0 ⇒
⇒ a
n+1−a
n< 0 ⇔
an+1< an − ciąg (a
n) jest więc malejący ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4)
an= 3(1*2*3*...*n)−2=
3n!−2 , gdzie n! − n silnia;
a
1=]] 3*1!−2= 3−2=1, a
2= 3*2!−2=3*1*2−2= 4, a
3= 3*3!−2= 3*6−2=16,
a
4= 3*4!−2= 3*1*2*3*4−2= 2*34= 68, czyli
1,4,16, 68 − szukane 4 początkowe wyrazy tego ciągu ... i to tyle. ...