planimetria
piotreks: Obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu wynosi 120cm. Oblicz długości boków tego
trapezu wiedząc że stosunek długości jego podstaw wynosi 2:3
5 cze 22:11
5 cze 22:13
piotreks: wyszło mi ale tam ma byc stosunek 2:3 czyli górna podstawa ma byc 24 a dolna 26 boki po 30, jak
obliczyc ten stosunek 2:3 żeby wyszło 24:36 bo nie chce kombinować przez dodawanie ułamku
23 + 23 itd aż do 2436
5 cze 22:21
Eta:

|AB|=3x , |DC|=2x| , x>0
Ob= 10x =120 ⇒x= 12
|AB|=36, |DC|=24 , |AD|=|BC|=2,5x=30
5 cze 22:43
pigor: ..., niech
r,2k,3k= ? − szukane długości ramion i podstaw
trapezu odpowiednio, to z warunków zadania i tw. o okręgu opisanym
na czworokącie masz np.układ równań :
5k+2r=120 i 2r=5k ⇒ 10k=120 i 2r=5k ⇒
k=12 i 2r=60 ⇒
⇒
r=30 cm,
2k=24 cm,
3k=36 cm . ..
5 cze 22:45
Eta:
5 cze 22:54
piotreks: dzięki
5 cze 22:58