wyrażenia
ewaa: Jak to skrócić : 35328
98328 można podzielić przez 7
28 łatwo nam się podzieli i będzie 4
ale problem w tym ,że 983 już się nie dzieli, dzieli się jedynie 930.
I pytanie jest takie co można zrobić z tą 3, jak ją zapisac.
5 cze 21:48
Eta:
| | 3 | |
Nic ....... masz 35 całości i |
| |
| | 28 | |
5 cze 22:00
ewaa: bo dałam tu tylko cześć przykładu, cały to :
35328− 331121
5 cze 22:03
daras: ≈ 35,11
5 cze 22:03
daras: to wspólny mianownik i odejmuj
5 cze 22:04
ewaa: jaki moze być tu wspólny mianownik ?
5 cze 22:05
Eta:
| | 31 | | 11 | | 3*31−4*11 | | 7 | |
..= 1( |
| − |
| )= 1 ( |
| )= .......... = 1 |
| |
| | 28 | | 21 | | 84 | | 12 | |
5 cze 22:07
PW: | | 3 | | 11 | |
2 |
| − |
| , a wspólny mianownik uzyskasz po zauważeniu, że 28 = 4•7 i 21 = 3•7. |
| | 28 | | 21 | |
5 cze 22:08
Mila:
NWW(28,21)=7*12=84
28=4*7
21=3*7
5 cze 22:09
Eta:
Widzę ,że ..."na bezrobociu i rak rybą"
5 cze 22:10
daras: wspólnym mianownikiem jest ZAWSZE iloczyn dwu mianowników
co nie znaczy, że najmniejszym

najwyżej po odjęciu liczników będziesz skracać
PS. z której jesteś klasy ?
5 cze 22:11
ewaa: 1 gimnazjum, dzięki za pomoc
5 cze 22:12
daras: to rozwiąż sobie jeszcze kilka przykładów na dobranoc dla utrwalenia materiału:
| | 2 | | 3 | |
3 |
| − 2 |
| =  |
| | 5 | | 8 | |
5 cze 22:16