Oblicz wartość wyrażenia
bratmatis: Treść:
http://scr.hu/349/v2d8d
weźmy przyklad b)
zapisałem to tak:
| | 7π | | 3π | |
sin |
| = sin ( π + |
| ) = − sin 135* = − sin (90*+45*) = cos 45* = |
| | 4 | | 4 | |
Wiadomo ile
IV / (−) −> F
czy jest do tej pory poprawnie?
5 cze 21:42
ZKS:
Nie lepiej
| | 7 | | π | | π | |
sin( |
| π) = sin(2π − |
| ) = −sin( |
| )? |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
5 cze 21:49
ZKS:
Ale w tym zadaniu chodzi o to, aby wykorzystać wzory.
Dla podpunktu b) należy wykorzystać
sin(x)cos(y) − sin(y)cos(x) = sin(x − y).
5 cze 21:50
bratmatis: ZKS można też i tak lecz zrobiłem troszkę inaczej lecz chyba z blędem, pomylilem się w minusie?
5 cze 21:54
bratmatis: a no tak widzę
5 cze 21:55
bratmatis: dzięki ZKS za ukazanie łatwiejszego sposobu
5 cze 21:55