F. kwadratowe
Pan kowal: Ogrodnik posiada dwie kwadratowe działki , z których jedna ma pole powierzchni 2,25 razy
większe niż druga . Do ogrodzenia większej potrzebuje on 40 m więcej siatki niż do ogrodzenia
mniejszej . ile metrów siatki potrzebuje do ogrodzenia obu działek ?
5 cze 21:35
daras: 2 wzory na obwód i pole powierzcni prostokąta
zastosować
5 cze 21:37
Pan kowal: Prostokąta ?
5 cze 21:40
pigor: ..., np. tak :
niech ,
x, x+40 − długości ogrodzeń działek, to
Sogr= 2x+40= ?,
działki są kwadratowe, czyli figury...

podobne, to tw. o stosunku
figur podobnych
| | x+40 | | 2,25P | | x+40 | |
( |
| )2 = |
| ⇒ |
| = 1,5 ⇔ x+40= 1,5x ⇒ 0,5x=40, czyli |
| | x | | P | | x | |
x=80, zatem
Sogr= 2*80+20=
180 [m] siatki potrzeba na ogrodzenie ...
5 cze 21:57
pigor: ..., kurde, przepraszam, źle podstawiłem
powinno być na końcu
Sogr = 2*80+
40=
200 [m] ...
5 cze 21:59
Pan kowal: źle odpowiedź jest 200 m
5 cze 21:59
Pan kowal: nie rozumiem czemu to podzieliłeś
5 cze 22:00
daras: kwadrat to też prostokąt
a pigor specjalizuje się w takich rachunkach, tylko czasem jest...za szybki
5 cze 22:05
Pan kowal: dobra już rozumiem nie widziałem że można takie rzeczy zrobić : (
5 cze 22:06
Pan kowal: to jest stosunek bbb ?
5 cze 22:07
pigor: ..., najpierw mówi się dziękuje i szuka błędu w rachunkach,
a pretensje , że nie rozumiesz prostych jak drut rzeczy to już
nie do mnie
Panie kowal−u
5 cze 22:10
daras: zakuty ma łeb
5 cze 22:12
Pan kowal: Dziękuję !

Ja nie mam żadnych pretensji czy tam był wykrzyknik

?
P.S Mam w zwyczaju dziękowanie jak zrozumiem proces obliczeniowe .
5 cze 22:14