planimetria
dżasta: długości ramion trapezu wynoszą 5 cm i 2 √5 a długości podstaw wynoszą 3 cm i 8 cm. Oblicz
pole tego trapezu.
5 cze 20:58
dżasta: ?
5 cze 21:09
pigor: ..., np.tak :
Pt= 12(8+3)h=
112h = ?, no to niech
x − rzut ramienia długości np. 2
√5 na dłuższą podstawę AB,
to (*)
h2= (2√5)2−x2= 5
2−(8−3−x)
2 ⇒ 20−x
2= 25−(5−x)
2 ⇔
⇔ (5−x)
2−x
2= −5 ⇔ (5−2x)*5= −5 ⇔ 5−2x= −1 ⇔
x=2, zatem
z (*) h
2= 4*5− 4 = 16 ⇒
h=4, a więc
Pt= 112*4 =
22 cm
2. ...
5 cze 21:20
Mila:

ΔCEB jest Δ równoramiennym
CP=
√5
W ΔBPC:
h
12+|PC|
2=c
2
h
12=25−5=20
h
1=
√20
h
1=2
√5
| | 1 | | 1 | |
PΔBEC= |
| *|EC|*h1= |
| *2√5*2√5=10 |
| | 2 | | 2 | |
Obliczamy pole tego trójkąta drugim sposobem
h=4− wysokość trapezu
Teraz dokończ zadanie.
===============
5 cze 21:24
Eta:

x∊(0,5)
(2
√5)
2−x
2=h
2 i 5
2−(5−x)
2=h
2
to:
20−x
2= 25−(5−x)
2 ⇒ ....x=2
h=
√52−32= 4
| | 3+8 | |
P= |
| *4=..... = 22 cm2 |
| | 2 | |
5 cze 21:32
Mila:
Zobaczymy co na to powie dżasta?
5 cze 21:34
Eta:
Przepisze i podkreśli odp:
==============================
5 cze 21:35
Mila:
Myślę, że nam podziękuje, bo w przeciwnym przypadku.....
5 cze 21:37
dżasta: oba rozwiązania rozumiem do połowy. jeszcze nie przepisałam, bo myślę
5 cze 21:38
dżasta: bardzo dziękuję!: )
5 cze 21:39
Mila:
Pomyśl, a na pewno zrozumiesz, możesz pytać, ale tam tylo pole Δ i tw. Pitagorasa, to chyba
umiesz?
5 cze 21:53