matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Staytystyka sprawdzanie hipotez
Ania:
Sposród 500 losowo wybranych osób 243 stwierdziło ,że lubi psy.Na poziomie istotności α=0,05 zweryfikuj hipoteze ,że 60% osób lubi psy. 1Hipotezy: Hipoteza zerowa : p=0,6 Hipoteza alternatywna: p≠0,6 2.Liczę statystykę :
m
n
−p
0
z=
=1,63
p
0
(1−p
0
)
√
n
Glównie chodzi mi o to czy hipotezy są dobrze w tym zadaniu dobrane ?
5 cze 20:42
Ania:
up
6 cze 16:03