Czy podane punkty lezą na jednej prostej?
Marimo: Sprawdź czy punkty A(−1,2), B(0,−1) i C(2,−7) leżą na jednej prostej.
5 cze 20:20
AS: Napisz równanie prostej przechodzącej
przez punkty A i B a następnie sprawdź
czy współrzędne punktu C spełniają to
równanie.
5 cze 20:24
Bogdan:
współczynnik kierunkowy prostej AB: aAB = ...
współczynnik kierunkowy prostej AC: aAC = ...
Jeśli aAB = aAC to punkty są współliniowe
5 cze 20:24
Marimo: czy chodzi o ten wzór (x2 − x1)(y − y1)=(y2 − y1)(x − x1) ?
5 cze 20:26
Bogdan:
| | y2 − y1 | | y1 − y2 | |
a = |
| albo a = |
| |
| | x2 − x1 | | x1 − x2 | |
5 cze 20:28
pigor: ..., tak to b. dobry sposób : jest to wzór na równanie prostej
przez 2 dane punkty, a więc podstaw do niego 2 dowolne punkty,
a za (x,y) trzeci z nich, czyli
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1) i (x,y)=(x
3,y
3)
i jeśli L= P to wtedy oczywiście leżą , a jeśli ...

, no to nie, ...
5 cze 20:43
Eta:
Jak "leżą " to znaczy,że coś ....za dużo było
π...ki
5 cze 20:46
PW: Drugi sposób to policzyć odległości tych punktów i sprawdzić, czy suma dwóch z nich jest równa
trzeciej (warunek współliniowości trzech punktów).
5 cze 20:47
Eta:
Na maturze : "czas droższy od pieniędzy"
5 cze 20:49
assdf: czyli jezeli mam obliczone a z tego, to punkt C podkładam pod jaki wzór?
5 cze 20:54
Marimo: a ok, dziekuję
5 cze 20:55
PW: Dlatego liczymy trzy odległości zamiast brnąć w równania prostych, w których łatwo się pomylić?
5 cze 20:55
Bogdan:
| | 3 | | 9 | |
aAB = |
| = −3, aAC = |
| = −3 = aAB, czyli punkty A, B, C są |
| | −1 | | −3 | |
współliniowe.
Który z pokazanych tu sposobów jest najmniej czasochłonny i najprostszy? Czy potrzeba
wyznaczać równanie prostej?
5 cze 21:02
Eta:
Jasne,że
Bogdana
Ja też ... tylko tak uczę
5 cze 21:05
PW: Jjjjaaaasne, tylko powiedz, ilu uczniów pamięta tak na 100% jak liczyć współczynnik kierunkowy.
A wzór na odległość punktów (prawie) każdy. Ja lubię "powrót do korzeni" − przypomina się przy
okazji o aksjomatach
5 cze 21:11
pigor: ... ja ...

wolałem z równania prostej przez 2 punkty, bo w pytaniu
jest ... "leżą na
jednej prostej", a nie czy są współliniowe, co jest czymś
więcej , bo mogą wtedy także leżeć na prostych równoległych . ..
5 cze 21:35
PW: No nie, "współliniowe" to "należące do jednej prostej".
5 cze 21:38
Eta:

Prosta p nie zawiera punktu A ( ejjjj
π...r
5 cze 21:40