Naszkicuj wykres funkcji, zapisz równanie w postaci odcinkowej.
Marimo: Naszkicuj wykres funkcji f(X)=3/4x+4. Oblicz pole figury ograniczonej tym wykresem i osiami
układu współrzędnych. Zapisz równanie w postaci odcinkowej.
5 cze 20:17
Marimo: ktoś, coś?
5 cze 20:30
Bogdan:
A Ty coś sam może?
5 cze 20:31
Marimo: nie rozumiem ;;
5 cze 20:33
Marimo: 0=3/4x+4
−3/4x=4/*(−4/3)
x=−16/3 = −5 1/3
f(0)=4
P=−5 1/3 * 4 /2 = −10,6
i wtedy równanie postaci odcinkowej bedzie x/−5,3 + y/4=1 ?
jezeli zrobiłem coś źle prosze bardzo poprawić moje błędy
5 cze 21:12
Marimo: ktoś coś, sprawdzi może?
5 cze 21:47
Mila:

1) Wykres:
punkty wykresu:
(0,4), (4,7)
rysujemy prostą
A=(0,4)
C:
Miejsce zerowe funkcji
2) pole ΔABC:
| | 1 | |
|BC|=5 |
| − długość odcinka BC ( dodatnia!) |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 16 | |
PΔ= |
| *|BC|*|AB|= |
| * |
| *4 |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
3) równanie odcinkowe:
5 cze 22:30
ymir: Dziekuję!
5 cze 22:42
Mila:
5 cze 22:50