Oblicz calke sin4x
aatrox: Prosze o pomoc w obliczeniu latwej calki bo juz mi sie miesza i nie wiem co zle robie.
∫sin4x
Robie to tak:
∫sin4x = | v = sin4x , v' = 4cos4x , h' = 1 h = x | => ∫sin4x = xsin4x − 4∫xcos4x |v=x, v'=1
h'=cos4x h=sin4x| =>
∫sin4x = xsin4x − xsin4x − sin4x
Ale jest to bledna odpowiedz nie wiem gdzie tutaj robie potkniecie. Z gory dziekuje za pomoc.
5 cze 20:07
Mila:
Czy to jest
∫sin(4x) dx ?
5 cze 20:09
JL: to jest calłka elementarna
5 cze 20:11
aatrox: tak ∫sin(4x) dx
5 cze 20:12
aatrox: Ahh dobra juz wiem jak to zrobic
5 cze 20:15