oblic promień okręgu
natalia: W trapezie równoramiennym długości podstaw są równe 5 i 3. Oblicz promień okręgu opisanego na
tym trapezie jeśli jego kąt ostry ma miarę 30 stopni
Bardzo proszę o pomoc, wynik ma wyjść: 7 \sqrt{3} /3
5 cze 20:07
Mila:

|EB|=(5−3):2=1
|AE|=5−1=4
Okrąg opisany na trapezie jest równocześnie okręgiem opisanym na ΔABC.
W ΔAEC:
p
2=h
2+|AE|
2
Z tw. sinusów w ΔABC:
=====================
5 cze 20:23
Eta:

Z własności trójkąta "ekierki" o kątach 30
o, 60
o,90
o
| | √3 | | √3 | |
|AE|=a√3= 1 ⇒a= |
| to: a=h= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 7√3 | |
z tw. Pitagorasa w trójkącie EBD : d=√42+ (√3/3)2=.......... |
| |
| | 3 | |
Okrąg opisany na trapezie jest też opisany na trójkącie ABD
| | d | | 7√3 | |
to: |
| =2R ⇒ R= ........... = |
| |
| | sin30o | | 3 | |
5 cze 20:26
natalia: dzięki wielkie teraz rozumiem!
5 cze 20:33
Mila:
5 cze 21:57