Zastosowanie pochodnych
aha: Znaleźć wymiary zamkniętej cylindrycznej puszki, która przy danej powierzchni S ma największą
objętość.
Muszę to zrobić za pomocą pochodnych a nie za bardzo wiem jak. Z góry dzięki za pomoc
5 cze 20:02
PW:
(1) V(r) = πr2h,
(2) S = 2πr2 + πrh.
Z (2) wyliczamy:
πrh = S − 2πr2
i podstawiamy do (1):
V(r) = r(S − 2πr2).
Badamy funkcję V zmiennej r w dziedzinie wynikającej z fizycznych warunków zadania.
5 cze 20:43
aha: a S nie będzie przypadkiem 2πr2+2πrh ?
5 cze 20:56
PW: Tak, oczywiście pomyliłem się (brakło nawiasu po dwójce w (2) i w konsekwencji dalej już źle),
ale poradzisz sobie z poprawieniem wzoru na V(r); dziękuję za zwrócenie uwagi.
5 cze 21:06
aha: No dobrze powiedzmy jakoś wyprowadzę ten wzór na V i co dalej? Pochodną z no właśnie jakiej
zmiennej i wtedy sprawdzić monotoniczność w przedziale v'(r)>0?
5 cze 21:10
PW: No tak, wyznaczyć punkt r0, w którym V osiąga maksimum lokalne.
(a) V'(r0) = 0 − warunek konieczny istnienia ekstremum
plus
(b) zmiana znaku pochodnej (z plusa na minus) w otoczeniu tego punktu − warunek dostateczny.
Jeżeli r0 należy do dziedziny wynikającej z fizycznych warunków zadania, to w r0 jest
osiągane maksimum lokalne.
Zmienną jest tutaj r, jeśli Ci to przeszkadza, to zacznij od napisania, że symbolem x oznaczamy
promireń podstawy i zapisz wzory za pomocą x.
5 cze 21:21