Matematyka finansowa
ZKS:
Inwestycje z finansowano z kredytu wziętego na okres 25lat. Licząc od dnia zapłacenia pierwszej
raty. Pierwszą kwotę kredytu w wysokości 1mln zł. inwestor pobrał w momencie podpisania umowy
kredytowej z bankiem. Drugi milion pobrał po upływie 6 miesięcy licząc od dnia podpisania
umowy, a trzeci milion po upływie 18 miesięcy licząc od dnia podpisania umowy. Spłatę kredytu
rozpoczęło po upływie trzech lat licząc od dnia podpisania umowy kredytowej z bankiem. Kredyt
ten będzie spłacany w równych ratach miesięcznych przy czym oprocentowanie roczne w okresie
finansowania inwestycji oraz pierwszych pięciu lat spłaty kredytu będzie wynosiło 8% (rocznie).
Oblicz równe raty kredytu przypadające do zapłacenia w każdym miesiącu w pierwszych pięciu
latach licząc od dnia rozpoczęcia jego spłaty oraz w kolejnych dwudziestu latach. Raty te
oznacz jako R(0 − 5) i R(5 − 25).
5 cze 20:01
Saizou : wg mnie to zadanie jest niewykonalne, bo równe raty polegają na tym że:
płacisz ratę, a odsetki są liczone od pomniejszonej kwoty kredytu itd, a skoro nie znamy
dalszego oprocentowania niemożnością jest policzenie równych rat
5 cze 20:11
Saizou : oprocentowanie 8% obowiązuje tylko przez 5 lat a dalej co ?
5 cze 20:11
ZKS:
Za chwilkę poprawię treść.
5 cze 20:20
Saizou :
ZKS sam je tworzysz ?
5 cze 20:23
ZKS:
Kredyt ten będzie spłacany w równych ratach miesięcznych przy czym oprocentowanie roczne w
okresie finansowania inwestycji oraz pierwszych pięciu lat spłaty kredytu będzie wynosiło 6%.
W okresie kolejnych dwudziestu latach spłaty kredytu, oprocentowanie roczne
wynosiło 8% (rocznie).
Przepraszam za pomyłkę.
5 cze 20:23
ZKS:
Tak ja bym tworzył takie zadanie bez przesady.
5 cze 20:24
Saizou :

a czemu nie

już się wezmę za liczenie, a masz odpowiedź może ?
5 cze 20:25
ZKS:
Niestety, ale nie mam, a bardzo bym chciał mieć odpowiedź do tego, bo muszę mieć koniecznie
dobrze zrobione zadanie.

Jak nie będziesz mieć nic przeciwko to później dam kolejne zadanka,
bo nie siedzi mi za bardzo matematyka finansowa.
5 cze 20:32
Saizou :
pierwszy krok jest prosty, a mianowicie policzenie ile mamy zadłużenia po 3 latach
1 000 000 *1,005
6=1 030 377,51 (+ 1 000 000 z kolejnego kredytu, zakładając że kredyty się
sumują)
2 030 377,51*1,005
12=2 155 606,75 (+ 1 000 000)
3 155 606,75*1,005
18= 3 452 009,55 zł (i od tej kwoty spłacamy dopiero kredyt, czyli po 3
latach xd, czyli mamy jeszcze 2 lata z oprocentowaniem 6%)
rata 1 (3 452 009,55−x)1,005
rata 2 ((3 452 009,55−x)1,005−x)1,005
rata 3 (((3 452 009,55−x)1,005−x)1,005−x)*1,005
...
rata 24 3 452 009,55*1,005
24−x(1,005
24+1,005
23+...1,005)=pozwolę sobie to wymnożyć
3 890 966,31−25,56x=K
| | 2 | |
a teraz zmieniamy oprocentowanie na 8% czyli 2/3% (1+ |
| %)=p na miesiąc i ta sama zasada w |
| | 3 | |
co wyżej
rata 1 (25) (K−x)p
rata 2 (26) ((K−x)p−x)p
....
rata 240 (264) Kp
240−x(p
240+p
239+...p)=0 (bo się kredyt skończył)
| | 302 | |
(3 890 966,31−25,56x)( |
| )240− |
| | 300 | |
| | 302 | | 302 | | 302 | |
x( |
| )240+ |
| )239+...+ |
| ))=0 |
| | 300 | | 300 | | 300 | |
19 170 023,56−125,93x−592,95x=0
19 170 023,56=718,88 x
x=26 666,51 zł
choć może być gdzieś błąd rachunkowy, ale tak jakoś to leci
5 cze 20:56
ZKS:
Okej dziękować bardzo.

Jak coś za chwilę będę analizował to zadanie i później wrzucę inne.
5 cze 21:06
Saizou : coś za mało mi tych rat wyszło

przecież po zmianie oprocentowania, powinno ciągnąc się to do raty (300) więc trochę za mało,
ale zasada ta sama, przepraszam
5 cze 21:15
Saizou :
poprawię się
...
rata 276 (300) K*p276−x(p276+p275+...+p)=0
K*p276−793,05x=0
(3 890 966,31−25,56x)6,258−793,05x=
24 349 667,17=953x
x≈25 550,54 zł
5 cze 21:21
Saizou : i głowy nie dam sobie uciąć że to jest dobrze, może ktoś spojrzy,
Godzio pigor
5 cze 21:26
ZKS:
Coś tam rozumiem.

Dzięki jeszcze raz wielkie.
5 cze 21:30
ZKS:
Mam kolejne zadanko.
Jaka kwota depozytu złożona w roku "0" wystarczy na pokrycie następujących zobowiązań
− po pierwszym roku 1000zł
− po czterech latach 2000zł
− po sześciu latach 3000zł.
Stopa procentowa w całym okresie wynosiła 12% rocznie przy miesięcznej kapitalizacji odsetek.
5 cze 21:35
Saizou :
załóżmy że wpłacamy P zł do depozytu
po roku mamy
F1=1,12P , teraz odejmujemy to co musimy spłacić po roku czyli 1000
mamy 1,12P−1000
F2=(1,12P−1000)1,123 , bo już jedne rok ta kasa leżakowała xd
F2=1,124P−1404,928 (− 2000 spłaty)
F3=(1,124P−3404,928)*1,122
F3= 1,126P−4271,141683 (−3000)
1,126P−7271,141683=0
P≈=3 683,79 zł
5 cze 21:54
ZKS:
Dziękuję ślicznie zrozumiane.
5 cze 21:58
Saizou :
matematyka finansowa jest przyjemna

lubię to jak na razie
5 cze 22:00
ZKS:
Niestety nie miałem zbyt wiele czasu nad posiedzeniem i zrozumieniem jej.

Mam nadzieje, że
jeszcze będzie można Cie wykorzystać?
5 cze 22:01
Saizou :
ale tam wszystko opiera się praktycznie na ciągu geometrycznym

i troszku myślenia, ale pamiętaj
nie obiecuję że to jest dobrze
5 cze 22:04
ZKS:
Nawet sam kiedyś wyprowadziłem sobie wzór na równą ratę, bo to wykorzystanie wiedzy z ciągu
geometrycznego. Zadania z IRR umiesz?
5 cze 22:07
Saizou : z czego? możesz rozwinac ?
5 cze 22:07
ZKS:
Jeżeli się nie mylę to jest wewnętrzna stopa procentowa nazywana IRR.

Mogę podać przykładowe zadanie.
5 cze 22:10
Saizou : wrzuć zobaczymy co da się zrobić
5 cze 22:11
ZKS:
Czy wewnętrzna stopa zwrotu coś takiego.
5 cze 22:11
ZKS:
Syn kupił dom dla swoich rodziców za kwotę 62 500 zł i pozwolił im mieszkać w tym domu za
darmo. Koszty związane z kupnem domu wyniosły 1250 zł. Roczne koszty eksploatacji ponoszone
także przez syna kształtowały się w wysokości identycznej 1 250 zł. Po dziesięciu latach
właściciel sprzedał dom za kwotę 93 600 zł. Koszty sprzedaży wyniosły 2 050 zł. Jak była
wartość IRR dla powyższego projektu gdyby potraktować go jako komercyjny?
5 cze 22:12
Saizou : raczej to drugie

IRR – Internal Rate of Return
5 cze 22:12
ZKS:
Dokładnie.
5 cze 22:14
ZKS:
Jak coś jeszcze wrzucę następne zadanko.

Przez ile pełnych miesięcy z kapitału równego 20 tys. zł może być wypłacana renta stała w
wysokości 2 tys. zł miesięcznie z dołu, przy założeniu miesięcznej kapitalizacji zarówno renty
jak i kapitału? Miesięczna stopa procentowa wynosi 1%. Proszę podać jaka kwota pozostanie na
rachunku po wypłaceniu ostatniej renty w wysokości 2000zł.
5 cze 22:24
Saizou : masakra z tym IRR, ale wyszło mi 91,83% trochę za dużo
5 cze 22:30
Saizou : a excel pokazuje 5%
5 cze 22:35
Saizou : zróbmy tabelkę
0 −6250−1250=−7500
1 1250
2 1250
....
10 1250
11 93600−2050==91550
| | 1250 | | 1250 | | 1250 | | 91550 | |
−7500+ |
| + |
| +...+ |
| + |
| =0 |
| | 1+k | | (1+k)2 | | (1+k)10 | | (1+k)11 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 91550 | |
7500=1250( |
| + |
| +... |
| )+ |
| |
| | 1+k | | (1+k)2 | | (1+k)10 | | (1+k)11 | |
| | | | 91550 | |
7500=1250( |
| )+ |
| |
| | 2+k | | (1+k)11 | |
6(2+k)(1+k)
11=(1+k)
11+1+k+7324(2+k)
ciekawe co źle licze
5 cze 22:37
ZKS:
Do IRR jest tabelka, żeby łatwiej to wyliczyć.

Samemu to strasznie trudno zrobić bez pomocy
programów. Kolejny raz wielkie dzięki. Zabieram się do analizy.
5 cze 22:52
ZKS:
| | 1250 | |
Chociaż wydaje mi się że zamiast |
| winno być 1250(1 + k)? |
| | 1 + k | |
5 cze 22:58
Saizou :
a dlaczego?
5 cze 22:59
ZKS:
Tego chyba nie trzeba dyskontować tylko ten co później mamy zysk. Jeszcze spróbuje to porobić.
5 cze 23:00
Saizou :
a jednak źle, przecież on traci jeśli opłaca to mieszkanie
czyli powinni być
| | 1250 | | 1250 | | 1250 | | 91550 | |
63750=−( |
| + |
| +...+ |
| )+ |
| |
| | 1+k | | (1+k)2 | | (1+k)10 | | (1+k)11 | |
5 cze 23:02
Saizou :
ZKS a po co ci to wszystko?
5 cze 23:05
Saizou :
a to z rentą nie będzie tak
renta 1 K*p−x
renta 2 (Kp−x)p−x=Kp
2−xp−x
renta 3 (Kp
2−xp−x)p−x=Kp
3−xp
2−xp−x
....
| | 1−pn−1 | |
rata n−ta Kpn−x(pn−1+pn−2+....p+1)=Kpn−x* |
| |
| | 1−p | |
5 cze 23:12
ZKS:
Coś takiego wymyśliłem, ale chyba mi nie pasuje.
| | (1 + i)10 − 1 | | 91 550 | |
−62 500 − 1 2500 − 1 2500 * |
| + |
| = 0 |
| | (1 + i)10 * i | | (1 + i)10 | |
5 cze 23:12
ZKS:
Mam kolokwium i muszę zrozumieć zadania.
5 cze 23:14
ZKS:
Kurdę za dużo zer dałem.
5 cze 23:16
5 cze 23:17
ZKS:
Dziękuję za stronkę już ją przeglądam i oczywiście za zadanie z rentą.
5 cze 23:18
Saizou : ale na prawdę nie wiem czy to dobrze wszystko, wiec nie dziękuj, bo może być źle xd
5 cze 23:20
ZKS:
Trzeba dziękować za pomoc.

Jeżeli źle to trudno będzie na Ciebie, że nie zaliczę oczywiście
żartuję.
5 cze 23:23
Saizou : ja tam zawsze powtarzam, że jak nie chcesz to nie musisz patrzeć
5 cze 23:25
ZKS:
Tylko nie wiem co źle zrobiłem, że
i wychodzi mi ujemne w tym zdaniu z IRR.
5 cze 23:39
Saizou : jak na moje powinno wyjść 2% tak mówi mi excel
5 cze 23:40
ZKS:
Chyba, że powinno być
| | (1 + i)10 − i | |
63 750 − 1 250 * |
| + 91 550 = 0 |
| | (1 + i)10 * i | |
wtedy i = 0.0437 = 4.37%.
5 cze 23:42
Saizou :
może tak być, bo on na tym utrzymywaniu traci a nie zyskuje
5 cze 23:44
ZKS:
Jak byś mógł wrzucić ten plik z excela to bym zobaczył sobie.
5 cze 23:44
Saizou : ale zapis
| | (1+i)10−i | |
−63 750−1250* |
| +91 550=0  |
| | (1+i)10i | |
5 cze 23:45
daras: SAirose widzę, że jestes z Excelem za pan brat, to może pomozesz, mam 1400 danych do
przeliczenia
5 cze 23:45
Saizou : ale w tym pliku nic nie ma poza wpisanie wartości i formułki
5 cze 23:45
Saizou :
coś tam umiem z excela i tyle
5 cze 23:46
daras: nie znam się na tych formułkach:(
licze na kalkulatorze albo w pamięci ale jak mam mniej kolumn
5 cze 23:47
daras: jak znasz link do Excela dla samouków to wklei tutaj
idę na film o kolorach matematyki
5 cze 23:48
Saizou :
haha nie mam, uczyłem się sam z różnych źródeł np. youtube i tylko tego co potrzebowałem
kolory matematyki= synestezja
5 cze 23:49
Saizou : ja nic, ja lecę bo mi już czacha dymi od tego rodzaju matematyki, narazie
5 cze 23:53
ZKS:
Tak tak zjadłem tego minusa na początku.
5 cze 23:54
ZKS:
Dzięki jeszcze raz
Saizou. Dobranoc.
6 cze 00:18
zawodus: Daras czego konkretnie potrzebujesz?
6 cze 08:58
ZKS:
Mam jeszcze jedno zadanko.
Dłużnik ma za 2 lata zwrócić do banku 40, a za 10 lat kwotę 60 tysięcy złotych. Jaką kwotą
musiałby dysponować za 8 lat, gdy będzie musiał zwrócić oba długi przy zachowaniu
następujących warunków:
− bank w stosunku do zobowiązań terminowych stosuje kapitalizację złożoną półroczną przy
rocznej stopie procentowej 10%
− w stosunku do zobowiązań nie spłaconych w terminie bank stosuje roczną stopę procentową
w wysokości 20%. Oprocentowanie to dotyczy wyłącznie okresu zwłoki w spłacie zobowiązań.
6 cze 10:14
daras: zawodus wszystkiego

ja po prostu nie umiem dodawać, dzielić , logarytmowac itd ale w
Excelu

na kalkulatorze i w pamięci tak, jestem po prostu starej daty a widzę, że teraz studenty
skanuja całe miliony danych z komputera, które ja im potem mam porachować a tego juz na
kalkulatorze w miarę szybko sie nie da więc musze sie nauczyć tego EX:(
6 cze 11:28
zawodus: Do baz danych to lepszy access

są poradniki w mecie, ale nie warto się uczyć jeśli nie
będziesz miał stosował tego na bieżąco, bo po prostu zapomnisz
6 cze 11:31