matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria
dżasta:
w trapezie równoramiennym ABCD poprowadzono wysokość DE. Oblicz pole trapezu, jeśli BD=10cm EB=8cm
5 cze 19:52
Eta:
a+b
|EB|=
= 8
2
Z tw. Pitagorasa w trójkącie EBD h=
√
10
2
−8
2
=..........
a+b
P=
*h= 8*h=....
2
5 cze 20:04