pole trapezu
olinka: Dłuższa podstawa trapezu równoramiennego ma długość 6 cm, a kąt między przekątną a tą podstawą
ma miarę α. Oblicz pole tego trapezu, wiedząc, że jego wysokość jest równa 2 cm, zaś sinα =
√5/5.
5 cze 19:49
olinka: Ma ktoś pomysł jak wyliczyć drugą podstawę?
5 cze 20:25
Eta:
| | √5k | | h | | 2√5 | |
sinα= |
| = |
| to h= √5k=2⇒ k= |
| |
| | 5k | | |AC| | | 5 | |
|AC|=5k=2
√5
to AE|=
√|AC|2−h2=.............
P= |AE|*2=..........
5 cze 20:40
Eta:
W zadaniu nie pytają o długości podstaw ... tylko o pole trapezu
5 cze 20:44
olinka: Juz rozumiem o co chodzi w tym zadaniu, wielkie dzięki za pomoc
5 cze 21:37