Zadanie z parametrem.
d5: Oblicz, dla jakich wartości parametru p równanie 0,5x2+5px+6,25=0 ma dwa rozwiązania, których
suma kwadratów wynosi 75.
I tutaj proszę o sprostowanie. Dałam założenia a≠0, Δ>0 oraz x12+x22=75.
Następnie rozwiązałam dwa pierwsze warunki. Delta z pierwiastkiem mi wyszła i wgl. cieszę się,
że wszystko mi wychodzi. W drugim założeniu mi wyszło p ∊ (−∞, −√22) ∪ (√22, +∞)
W trzecim zastosowałam transformację do wzorów Vietea i wyszedł mi przedział p ∊
(−∞,−2)∪(2,+∞).
Sprawdzam odpowiedzi i tam wynik wgl zupełnie inny. Mi w końcowym wyniku wyszło
p∊(−∞,−2)∪(2,+∞), a w odpowiedziach jest zupełnie inna odpowiedź mianowicie: p=1 lub p=1...
WTF? Gdzie popełniam błąd i może mi ktoś to wytłumaczyć?
5 cze 19:48
d5:
5 cze 19:55
d5: 
5 cze 20:14
Saizou :
(x1+x2)2−2x1x2=75
to równanie wiec jak ci mógł wyjść przedział ?
5 cze 20:15
d5: to jak to rozwiązać?
5 cze 20:18
d5: ?
5 cze 20:27
Saizou :
| | −5p | | 6,25 | |
( |
| )2−2* |
| =75 |
| | 0,5 | | 0,5 | |
100p
2−25=75
100p
2=100
p
2=1
p=1 p=−1
5 cze 20:29
d5: aaa
5 cze 20:49