FIz
Romek: pełna beczka oleju waży 1,2 kN , pojemność beczki V wynosi 110 litrów,
a masa pustej beczki mb wynosi 20 kg. Obliczyć gęstość i ciężar właściwy oleju zawartego w
beczce.
ρ ( czyt. ro ) czyli gęstość oleju to 0,88*103kg/m3
ja rozumie to tak
pełna beczka = 1200N / 9.81 = 123,3kg − 20kg( beczka ) = waga oleju = 103,3kg
V=0.11m3
ale taka odpowiedz jest zła .... czy moze ktoś mnie nakierować ?
5 cze 19:42
Romek: nikt ?
5 cze 20:00
Romek: czy moze ktoś mnie nakierować ?
5 cze 20:12
Saizou :
F
g=1200N
(20+m
o)*10=1200 (zakładając że rzecz dzieje się na Ziemi i g≈10 m/s
2)
20+m
o=120
m
o=100 kg
V=110l=110 dm
3=110*(0,1)
3=1,1*10
−4 m
3
| | m | | 100 | |
ρ= |
| = |
| ≈909,1 kg/m3 |
| | V | | 1,1*10−4 | |
5 cze 20:21
daras: brutto = netto + tara
to było w 4 klasie podstawówki albo wczesniej coś sobie przypominam
5 cze 21:42