Największym pierwiastkiem równania
Mati: Największym pierwiastkiem równania (x
2+8x+7)(10+x)=0 jest
a) −10
b) −7
c) −1
d) 10
Jak by mi ktoś mógł wytłumaczyć
5 cze 19:36
Saizou :
(x+7)(x+1)(10+x)=0 rozłożyłem na nawiasy x2+8x+7
x=−7 x=−1 x=−10
więc,który jest największy ?
5 cze 19:38
ZKS:
x2 + 8x + 7 = 0 ∨ 10 + x = 0
Znajdź największe rozwiązanie.
5 cze 19:39
daniel: (x
2 + 8x + 7)(10+x) = 0
każdy nawias przyrównujesz do zera i masz

x
2+8x+7 = 0 10+x = 0
Δ= 64−4*7*1 = 64−28= 36 x = −10
√Δ = 6
x
1 =
−8+62 =
−22 = −1
x
2 =
−8−62 =
−142 = −7
tak więc największym pierwiastkiem równania jest −1
5 cze 19:40
Mati: Czyli w tym jest największe −1
A jesli mam podobno przyklad ale teraz nie najwiekszy a najmniejszy
(x2+5x+6)(10+x)=0
x2+5x+6
Δ= 25−4*1*6=25−24=1
x1 = −5+1/2 = −2
x2= −5−1/2 = −3
10+x=0
x=−10
Czyli tu najmniejsza będzie − 10 ? Dobrze rozumiem ?
5 cze 19:51
Hajtowy:
5 cze 19:52
Artur: Czyli dobrze to zrobiłem ?
5 cze 19:56
Hajtowy: Tak
5 cze 19:57
Zorro:
Po ponad 10 latach nauki w szkole człowiek nie wie, która z liczb: −1, −7 −10 jest największa,
a która najmniejsza. O czym to świadczy?
5 cze 20:02
Mati : Ja się tylko zapytałem czy dobrze zrobiłem. −.−
5 cze 20:09