zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej i iloczynowej
gosia: f(x)= −2x2−3x+2
5 cze 19:30
Janek191:
Kliknij po lewej stronie na
funkcja kwadratowa
5 cze 19:33
gosia: Janek 191 kliknęłam ale coś robię źle... chciałą bym żeby ktoś mi to zrobił, aby wychwycić swój
błąd
5 cze 19:37
Saizou :
np.
| | 3 | | 3 | | 9 | | 25 | | 3 | | 25 | |
f(x)=−2(x2+ |
| x−1)=−2(x2+2*x* |
| + |
| − |
| )=−2((x+ |
| )2− |
| )= |
| | 2 | | 4 | | 16 | | 16 | | 4 | | 16 | |
| | 3 | | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | | 5 | | 1 | |
f(x)=−2((x+ |
| )2−( |
| )2)= −2(x+ |
| − |
| )(x+ |
| + |
| )=−2(x− |
| )(x+2) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
5 cze 19:45
Mila:
Inaczej można tak:
f(x)=a*(x−p)
2+q
W=(p,q) wsp. wierzchołka paraboli
f(x)= −2x
2−3x+2
| | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | | 9 | |
f(− |
| )=−2* |
| −3*(− |
| )+2=− |
| + |
| +2⇔ |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 8 | | 4 | |
| | 3 | | 9 | | 18 | | 9 | | 1 | |
f(− |
| )=− |
| + |
| +2= |
| +2=3 |
| |
| | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| | 3 | | 25 | |
(− |
| , |
| ) wsp. wierzchołka paraboli |
| | 4 | | 8 | |
==================
5 cze 19:53
Mila:
f(x)= −2x
2−3x+2 postać ogólna
Postać iloczynowa:
f(x)=a*(x−x
1)*(x−x
2)
Δ=9−4*(−2)*2=9+16=25
| | 3−5 | | 3+5 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | −4 | | −4 | |
| | 1 | |
f(x)=−2*(x− |
| )*(x+2) postac iloczynowa |
| | 2 | |
==============================
5 cze 19:58
Saizou :
Mila specjalnie tak nie robiłem, bo chciałem pokazać że bez wzorów też się da
5 cze 20:01
Mila:
Tak się domyśliłam,( ja też dla siebie robię bez wzorów, szczególnie postac kanoniczną)
zobaczymy , jak z tego skorzysta Gosia.
5 cze 20:04