geometria
mmm: W trojkacie boki maja dlugosc : 17,25 , 28 cm.
a) sprawdz czy ten trojkat jest ostrokatny , prostokatny czy rozwartokatny
b) Oblicz wysokosc poprowadzona na najdluzszy bok
a) 172 =289
252=625
282=784
289+625 = 914
282 < 172 +252
z tymi podpunktem sobie poradzilem , pytanie jest do podpunktu B , jak go wykonac? potrzeba
obliczyc pole czy jak dokladnie?
5 cze 19:21
razor: | | 1 | |
Można policzyć pole na 2 sposoby: najpierw z Herona a potem ze wzoru |
| a*h i porównać  |
| | 2 | |
5 cze 19:32
Eta:

1/ z tw,.kosinusów ( po przekształceniu)
| | 625+784−289 | | 4 | | 3 | |
cosα= |
| =.......= |
| , to sinα= |
| |
| | 2*25*28 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | |
P(ABC)= |
| *28*25*sinα=.......... |
| | 2 | |
| | 1 | |
i P(ABC)= |
| *h*28 ⇒ h= ......... |
| | 2 | |
5 cze 19:43