trygonometria
xxx: Czy prawidłowo wykonałam działanie bo w odpowiedziach jest inna odpowiedż?
Wiadomo, że α ∊ (90°, 180°) oraz cos(90° + α) + 3sinα = 1. Oblicz tgα.
Obliczenia:
cos(90° + α) + 3sinα = 1
−sinα + 3sinα = 1
2sinα= 1
sinα= 1/2 ⇒ sin2α = 1/4
sin2α + cos2α = 1
1/4 + cos2α = 1
cos2α = 3/4
cosα = − √3/2
w odpowiedziach jest podana odpowiedź − √3/3... która jest prawidłowa i jeśli ta w
odpowiedziach to dlaczego?
5 cze 19:16
Mysza: bo pytanie masz o tg a nie cos.
| | sinα | | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
tgα= |
| = |
| :(− |
| )=− |
| =− |
| |
| | cosα | | 2 | | 2 | | √3 | | 3 | |
5 cze 19:22
Janek191:
| | sin α | | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
tg α = |
| = |
| : ( − |
| ) = − |
| = − |
| |
| | cos α | | 2 | | 2 | | √3 | | 3 | |
5 cze 19:22
Janek191:
| | sin α | | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
tg α = |
| = |
| : ( − |
| ) = − |
| = − |
| |
| | cos α | | 2 | | 2 | | √3 | | 3 | |
5 cze 19:22
xxx: aaa... oj, jak zwykle mój głupi błąd

dziękuję bardzo
5 cze 19:32