funkcja, wykres
imielubnick: narysuj wykres funkcji f(x) ≥ −x+2
5 cze 18:59
Janek191:
Czy nie powinno być f(x) = − x + 2 ?
5 cze 19:00
imielubnick: właśnie w zadaniu jest ≥
5 cze 19:02
imielubnick: Dana jest funkcja f(x) = x2+bx+(a−1), okreslona w zbiorze licz rzeczywistych. Dla a=1 i b=0,
rozwiaz graficzie nierownosc f(x)≥−x+2
5 cze 19:04
imielubnick: tak wyglada cale zadanie
5 cze 19:05
Janek191:

Czyli chodzi o wykres nierówności
y ≥ − x + 2
5 cze 19:07
Janek191:
To całkiem co innego !
5 cze 19:08
imielubnick: sorki że tak utrudniam, ale dałbyś rade zrobić to zad co napisalam cale ?
5 cze 19:11
imielubnick: w sensie ten rysunek
5 cze 19:11
Janek191:

f(x) = x
2 + b x + ( a − 1)
Dla a = 1 i b = 0
mamy
f(x) = x
2
Nierówność f(x) ≥ − x + 2
x
2 ≥ − x + 2
x
2 + x − 2 ≥ 0
( x + 2)*( x − 1) ≥ 0
5 cze 19:13
imielubnick: tutaj ma byc tylko jeden wykres ? a co z tym f(x)≥−x+2 ?
5 cze 19:15
Janek191:
x1 = − 2 x2 = 1
Bierzemy część paraboli leżącą na osi OX i nad tą osią.
5 cze 19:17
Janek191:
x1 = − 2 x2 = 1
Bierzemy część paraboli leżącą na osi OX i nad tą osią.
x ∊ ( − ∞; − 2 > ∪ < 1; + ∞ )
5 cze 19:17
imielubnick: czyli na cale zadanie składa sie tylko ta parabola, tak ?
5 cze 19:29
Janek191:
Wykres i zbiór rozwiązań tej nierówności
x ∊ ( − ∞ ; − 2 > ∪ < 1; + ∞ )
5 cze 19:31