planimetria
Miniś: Witam, piszę jeszcze raz, bo zadanie zniknęło gdzieś w dole
Bardzo proszę o pomoc, to dość
pilne
1. W trójkąt o ramionach długości 10 i kącie między ramionami 120stopni wpisano okrąg. Oblicz
długość promienia tego okręgu
2. Wykaż, że trójkąt o bokach długości 4, 3√3,2√5 jest ostrokątny
Domyślam się, że trzeba użyć tu twierdzenia cos i wyliczyć miary kątów, tak ?
Tu mam lekki problem z uproszczeniem tego wszystkiego, bo wychodzi:
np. dla boku 4
42=(3√2)2*(2√5)2−2*3√2*2√5*cos(np.α)
16=18*20−12√10*cosα i co dalej ?
3. W trójkącie ABC długość boku AB=8 oraz kąt ACB=45stopni i kąt ABC=30stopni. Oblicz długość
promienia R okręgu opisanego na tym trójkącie i długość najdłuższego boku trójkąta.
R policzyłem z tw sin, wyszło:
R=4√2 −−> dobrze ?
Potem obliczyłem bok AC też z tego twierdzenia, wyszło też 4√2, pytanie tylko jak policzyć 3
bok,
bo kąt naprzeciw tego boku=105 stopni(mam użyć wzorów redukcyjnych ?) i policzyć z tw cos ?
4. W czworokącie ABCD: AD=4 CD=6 oraz kąt CDA=2*kątABC. Oblicz długość przekątnej AC, jeżeli
wiadomo, że na tym czworokącie można opisać okrąg.
I tu ściana, nie mam żadnego pomysłu, zrobiłem obrazek, doszedłem, że 4+6=a+b(dwa pozostałe
boki) i wyznaczyłem podane kąty jako α i 2α, ale co dalej ?
5 cze 18:31
Gośka: w zadaniu 1 można np tak
rysujesz wysokość która dzieli kąt na pół i z sin60 wyliczasz podstawę, a potem z cos60
| 1 | |
wysokość. Liczysz pole ze wzoru P= |
| ah a potem jak już masz pole to liczysz je ze wzory |
| 2 | |
| 1 | |
P=rp gdzie r to promień okręgu wpisanego, zaś p= |
| (a+b+c) |
| 2 | |
5 cze 18:53
Janek191:
Mamy
x = 5
√3
Pole Δ
| √3 | |
P = 0,5 *102*sin 120o = 50*cos 30o = 50* |
| = 25 √3 |
| 2 | |
Obwód Δ
L = 2*10 + 2 x = 20 + 10
√3
Korzystamy z wzoru
P = 0,5 L*r
2 P = L*r
| 2 P | | 50 √3 | | 5√3 | |
r = |
| = |
| = |
| = dokończ |
| L | | 20 + 10√3 | | 2 + √3 | |
5 cze 18:55
Eta:
1/
P=r*p, r −− dł. promienia okręgu wpisanego w trójkąt
p −− połowa długości obwodu trójkąta
| 1 | |
P= |
| *|AB|*h =....... p=.......... |
| 2 | |
2/ a,b,c −− dł. boków trójkąta , c −−− dł. boku najdłuższego
Jeżeli a
2+b
2=c
2 −−−− to trójkąt jest prostokątny
Jeżeli a
2+b
2>c
2 −−− to trójkąt jest ostrokątny
Jeżeli a
2+b
2< c
2 −−− to trójkąt jest rozwartokątny
zatem............
5 cze 18:57
Eta:
Znów "sypnęło" ......... jak zeszłorocznym śniegiem
Zostawiam resztę zadań dla ..........
5 cze 18:59
Gośka:
Z właśności czworokąta wpisanego mamy że 2α+α=180
o
czyli α=60
o
Potez z tw cosinusów
x
2=4
2+6
2−4*6*c0s(120
o)
5 cze 19:03
Miniś: Dziękuje bardzo za pomoc
Janek191: Czy r powinno wyjść 7 ? Bo nie wiem czy dobrze niewymierność usunąłem
Gośka: cos120stopni przejdzie w sin30stopni, czyli 1/2 i wyjdzie razem:
4
√7
Poza tym jak piszecie dzielenie przez kreskę ułamkową, bo mi nie wychodzi
Jeszcze tylko to zadanie i pójdę spać szczęśliwy dzieki wam
W trójkącie ABC długość boku AB=8 oraz kąt ACB=45stopni i kąt ABC=30stopni. Oblicz długość
promienia R okręgu opisanego na tym trójkącie i długość najdłuższego boku trójkąta.
5 cze 19:26
Eta:
| 8 | |
z tw. sinusów : |
| =2R ⇒ R=........ |
| sin45o | |
| c | |
|
| =2R ⇒ c=........ |
| sin105o | |
sin105
o= sin(60
o+45
o)=......
5 cze 19:36
Miniś: R wyszło mi 4
√2.
A tu sin105= sin(60+45)= to przejdzie w cos45 czyli
√2/2 ? Jak się to robi, bo umiem, ale dla
kątów 90, 180, 270, 360
5 cze 19:40
Janek191:
r = 10
√3 − 15 Tak jak obliczyła Mila
5 cze 19:40
Miniś: a możesz mi rozpisać to
5√322+√3 ?
5 cze 19:50
Mila:
5√3 | | 2−√3 | | 5√3*(2−√3) | |
| * |
| = |
| = |
2+√3 | | 2−√3 | | 22−(√3)2) | |
5 cze 20:08
Miniś: Dziękuje, już rozumiem
5 cze 20:27
Mila:
5 cze 20:32