niezależność zdarzeń
tyu:
czy ktoś mi sprawdzi to zadanie?
Rzucamy dwa razy kostką do gry. Czy niezależne są następujące pary zdarzeń.
a) A− w pierwszym rzucie wypadła liczba oczek większa od 4, B − suma oczek w oby rzutach jest
podzielna przez 5
A={ (5,1) (5,2) (5,3) (5,4) (5,5) (5,6) (6,1) (6,2) (6,3) (6,4) (6,5) (6,6)}
IΩI= 36
IAI = 2*6=12
| | 7 | |
B={ (1,4) (2,3) (3,2) (4,1) (4,6) (5,5) (6,4)} IBI = 7 P(B) = |
| |
| | 36 | |
| | 1 | | 7 | | 7 | |
P(A)*P(B) = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 36 | | 108 | |
| | 2 | | 1 | |
A∩B ={ (5,5) (6,4) } P(A∩B) = |
| = |
| |
| | 36 | | 18 | |
więc P(A∩B) ≠ P(A)*P(B) zatem zdarzenia nie są niezależne.
W odpowiedzi jest odpowiedź, że pary zdarzeń nie są niezależne.
Chciałbym wiedzieć, czy dobrze to policzyłem, uczę się tego sam.