5 cze 18:20
zawodus: czyżby −12?
5 cze 18:23
Janek191:
n → ?
5 cze 18:25
Asia: −12 to wynik ? wow, super ! czyli dokładnie tak jak mi wyszło, dziękuję !
5 cze 18:25
Elka: do nieskonczonosc n dąży
5 cze 18:25
Janek191:
| | n − n3 | |
lim 12* |
| ? |
| | n3 + 3n + 10 | |
n→
∞
5 cze 18:26
Elka: tak
5 cze 18:26
Elka: i wynik to −12 tak ?!
5 cze 18:33
Janek191:
| | n − n3 | | − 1 + 1n2 | |
an = 12* |
| = 12* |
| |
| | n3 + 3n + 10 | | 1 + 3n2 + 10n3 | |
więc
lim a
n = 12* (−1) = − 12
n→
∞
5 cze 18:34
zawodus:
5 cze 18:35
Elka: dziękuję
5 cze 18:35
Elka: wszyscy jesteście poprostu fantastyczni, super
5 cze 18:36