funkcja miejsce zerowe
ziemniak: Funkcja f jest opisana za pomocą wzoru f(x) = (x4 − 6x2 + 9) / (√1−|x+1|)
Wyznacz miejsca zerowe funkcji f
5 cze 18:09
Janek191:
1 − I x + 1 I ≠ 0
1 ≠ I x + 1 I
x + 1 ≠ − 1 i x + 1 ≠ 1
x ≠ − 2 i x ≠ 0
D = R \ { − 2 , 0 }
f(x) = 0 ⇔ x4 − 6 x2 + 9 = 0 ⇔ ( x2 − 3)2 = 0 ⇔ x2 − 3 = 0
x1 = − √3 x2 = √3 − miejsca zerowe
====================
5 cze 18:14
Janek191:
x
2 − odpada , bo liczba pod pierwiastkiem musi być ≥ 0
5 cze 18:17
Janek191:
Liczba pod pierwiastkiem musi być > 0 .
5 cze 18:18
Janek191:
Poprawka

1 − I x + 1 I > 0
1 > I x + 1 I
I x + 1 I < 1
x + 1 > − 1 i x + 1 < 1
x > − 2 i x < 0
D = ( − 2; 0 )
==========
5 cze 18:21