Funkcje
Sebek: 1.
Chciałbym się dowiedzieć jak można takie coś uprościć i czy w ogóle się da.
2.
y=3mx−x+m−1
muszę sprawdzić czy funkcja ta jest malejąca np. i teraz nie wiem czy dobrze myślę że:
y=x(3m−1+m)−1
gdzie liczby w nawiasie są moim "a", a za nawiasem jest moje "b"
więc f maleje dla a<0
czyli
3m−1+m<0
4m<1
m<
14
?
3.
Jak rozwiązać to zadanie? nie pamiętam treści do końca, ale miałem wyznaczyć wzór funkcji
chyba.
f(2)=−2
f(x)<0 dla x ∊ ( −
∞, 3)
5 cze 17:20
J:
| | 3(m−3) | | 3 | |
1) = |
| = |
| |
| | (m−3)(m+3) | | m+3 | |
5 cze 17:24
J: 2) y = (3m −1)x + m − 1 ... czyli: 3m − 1 <0
5 cze 17:27
Sebek: czyli moje "a" to tylko te wartości z x? reszta jest b?
5 cze 17:29
Sebek: Aj, dobra kapuje teraz, wyciagam x przed nawias i to co znajduje sie w nawiasie jest moim "a"
tak?
5 cze 17:32
J: Tak .. , a reszta to b
5 cze 17:33
Sebek: I jeszcze jak sprawdzić w 2. zadaniu czy ma wykres w I, II i IV ćwiartce układu współrzędnych?
5 cze 17:42
J: To zależy od b, czyli tutaj od m − 1 , gdy b > 0 to I,II, i IV , gdy b <0 to II,III i IV
5 cze 17:51
Sebek: czy to stosuje się do każdego przykładu? że b > 0 to I,II, i IV , gdy b <0 to II,III i IV? czy
akurat tylko tutaj? bo jakoś nie mogę tego załapać.
5 cze 17:57
Sebek: Ostatnie zadanie wie ktoś jak zrobić?
5 cze 19:54