funkcja kwadrat.
Kasia: jakie wymiary powinien miec prostokąt o obwodzie 12cm, aby walec, ktory powstanie z obrotu tego
prostokąta dookola jednego z bokow m,ial najwieksze pole powierzchni?
5 cze 17:06
J:
Ppow = 2πa2 + πab oraz a + b = 6 ⇔ b = 6 − a
f(a) = 2πa2 + πa(6 − a) ... i obliczasz fmax
5 cze 17:10
Kasia: powiedz prosze krok po kroku, bo nie rozmumiem
5 cze 17:12
J:
Sorry...
Ppow = 2πa2 + 2πab
5 cze 17:14
Kasia: i do tego pole powierzchni bocznej..
5 cze 17:15
Kasia: Ppow to jest czesc funkcji kwadratowej tak? ...a2 + ...b ?
5 cze 17:18
J:

Jak obrócisz ten prostokąt wokól boku b , to otrzymasz walec o promieniu podstawy a i wysokości
b
Pole pwierzchni to: 2 koła ( podstawy ): 2πa
2 + powierzchnia boczna: 2πab
5 cze 17:18
Kasia: oo juz widze, dzieki

a pole pow. bocznej? bo musi pojawic sie f−cja kwadratowa
5 cze 17:20