...
conchita : Wielomian W(x) przy dzieleniu przez x+2 daje resztę 5, a przy dzieleniu przez x−3 daje resztę
−7. Wyznacz wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian x2−x−6. Nie mam
pojęcia jak ugryźć to zadanko
5 cze 16:30
Wazyl: Zauważ że 3 i −2 zerują wielomian x
2−x+6 oraz:
W(3)=−7
W(−2)=5
5 cze 16:36
kola: Yyy nie bardzo wiem o co ci chodzi, jak 3 i −2 zerują wielomian x
2−x+6
5 cze 16:49
miecio: wróć się do gimnazjum...
i naucz obliczać wartość wyrażenia arytmetycznego...
5 cze 16:55
razor: x2−x−6 = (x−3)(x+2)
5 cze 16:58
kola: Sorki ja nie dzisiejszy jestem, chciałem podstawić do tego wielomianu 3 i −2 a to z delty
trzeba xD sory za kłopot
5 cze 17:03
J:
W(x) = P(x)*(x2 − x + 6) + R(x)
W(−2) =P(−2)*0 + R(−2) = R(−2) = 5
W(3) = P(3)*0 + R(3) = R(3) = − 7
R(x) = ax + b
R(−2) = 5 = a*(−2) + b
R(3) = −7 = a*3 + b ...... z układu oblicz a i b
5 cze 17:03