Ale matma jest glupia ;d
Pan i Władca: Wydajność pracy robotnika wynosiła 100 części maszyn na tydzień. Po lepszym zorganizowaniu
warsztatu pracy jego wydajność zwiększyła się dwukrotnie o ten sam procent i osiągnęła 121
części na tydzień. O ile procent zwiększyła się jego wydajność za każdym razem?
5 cze 15:47
Janek191:
(100 + 100*x) + ( 100 + 100 x)*x = 121
100 + 100 x + 100 x + 100 x2 = 121
100 x2 + 200 x + 100 = 121
( 10 x + 10)2 = 121
10 x + 10 = 11
10 x = 1
x = 0,1 = 10 %
============
5 cze 15:54
Janek191:
(100 + 100*x) + ( 100 + 100 x)*x = 121
100 + 100 x + 100 x + 100 x2 = 121
100 x2 + 200 x + 100 = 121
( 10 x + 10)2 = 121
10 x + 10 = 11
10 x = 1
x = 0,1 = 10 %
============
5 cze 15:55
pigor: ..., lubi jeśli
x%= ? − szukany
procent wzrostu,
to
(1+x%)2*100= 121 ⇔ (1+x%)
2= 1,21 ⇒
⇒ 1+x%= 1,10 ⇔
x%= 0,10=
10% . ...
5 cze 16:08