Czy dałoby się zrobić to zadanie macierzą lub metodą szufladkową?
liwia0o9: Przyrodnicy muszą kupić 49 namiotów. Mają na ten cel 14000 zł. W sklepie znajdują się namioty w
dwóch gatunkach. Namioty pierwszego gatunku kosztują 350 zł za sztukę, zaś drugiego gatunku
250 zł. Jaką największą liczbę namiotów pierwszego gatunku mogą kupić przyrodnicy?
5 cze 15:25
Janek191:
x − ilość namiotów po 350 zł
49 − x − ilość namiotów po 250 zł
350 x + 250*( 49 − x) = 14 000
350 x + 12 250 − 250 x = 14 000
100 x = 1 750
x = 17,5 ≈ 18
============
spr. 18*350 + 31*250 = 6 300 + 7 750 = 14 050 > 14 000
Odp. Można kupić 17 namiotów I gatunku.
================================
17*35 + 32*25) = 5 950 + 8 000 = 13 950
5 cze 15:35
Janek191:
Miało być: 17*350 + 32*250 = 13 950 < 14 000
5 cze 15:36
liwia0o9: Takie rozwiązanie już mam, a da się je rozwiązać macierzą lub metodą szufladkową?
5 cze 15:37
5 cze 15:43