rozwiąż pilnie
skromny: Rozwiaz równanie: (a) 2−x/2x−3=2
5 cze 15:11
J: No skoro pilne , to na co czekasz ... czego nie wiesz ?
5 cze 15:13
Janek191:
Napisz to porządnie
5 cze 15:14
skromny: nad kreską 2−x pod kreską 2x−3=2
5 cze 15:15
J: I czekaj cierpliwie ..
5 cze 15:16
5 cze 15:17
J: Po co ten link .... zaraz dostanie gotowca...
5 cze 15:18
Janek191:
| 2 − x | |
| = 2 i 2x − 3 ≠ 0 ⇒ x ≠ 1,5 |
| 2x − 3 | |
Pomnóż przez 2x − 3
5 cze 15:19
skromny: czyli jeszcze tak ma być 2x−3=−1
5 cze 15:23
J: Pomnóż obustronnie przez : 2x − 3.
5 cze 15:29
skromny: to znaczy?
5 cze 15:32
J: | a | | a | |
| = 2 ... mnożymy obustronnie przez b .. |
| *b = 2b ⇔ a = 2b |
| b | | b | |
5 cze 15:34
skromny: jak zdam egzamin to poproszę cię o wytłumaczenie zadań które nie rozumiem ok? chcę wreszcie
pojąć matmę
5 cze 15:34
J:
| | 2−x | | (2−x)(2x−3) | |
Popatrz ... |
| = 2 ⇔ |
| = 2(2x−3) ⇔ 2−x = 2(2x −3) ..i działaj |
| | 2x−3 | | 2x−3 | |
dalej
5 cze 15:36
skromny: napisz mi to bo jestem po pracy nie zajażę muszę to widzieć całe rozwiązane nie było mnie na
tych zajęciach
5 cze 15:36
J: Człowieku .. to jest zadanie dla ucznia z podstawówki...
| | 8 | |
2 − x = 4x − 6 ⇔ 2 + 6 = 4x + x ⇔ 8 = 5x ⇔ x = |
| |
| | 5 | |
5 cze 15:41
skromny: czyli(4x−3x)/2x−3=4x−3⇔2−x=4x−3
1x/−1x=1x⇔2=1
5 cze 15:49
skromny: widzisz teraz już wiem dzięki stokrotne tak jak mówiłem muszę widzieć zadanie żeby dojść do
tego
5 cze 15:53