prosze o pomoc
Dominika: Sprawdz czy punkty A,B,C sa wspołliniowe, jezeli a) A=(−1;2)
Sprawdz czy punkty A,B,C sa wspołliniowe, jezeli
a) A=(−1;2) B=(2;−2) i C=(3;−3)
b) A=(4;−2) B=(−3;1) i C=(−1;1)
5 cze 14:54
J:
Policz długości odcinków AB,BC,AC ...jeżeli długość jednego z nich jest sumą długości dwóch
pozostałych, to są one współliniowe
5 cze 15:06
Janek191:
a) A = ( − 1; 2) B = ( 2; −2) C = ( 3;− 3)
Prosta AB :
y = a x + b
2 = − a + b
− 2 = 2a + b
−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
2 − (−2) = − a − 2a
4 = − 3a
| | 4 | | 2 | |
b = 2 + a = 2 + ( − |
| ) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
=================
Sprawdzam, czy C leży na tej prostej
| | 4 | | 2 | | 2 | | 1 | |
y = − |
| *3 + |
| = − 4 + |
| = − 3 |
| ≠ − 3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Odp. C nie leży na prostej AB − punkty A,B , C nie są współliniowe
5 cze 15:06
Dominika: dzieki Janek191
5 cze 15:33
pigor: ..., nie wiem w jakim temacie "siedzisz", bo
można to zrobić kilkoma sposobami np. tak :
AB
→=[2+1,−2−2]=
[3,−4] i BC
→=
[1,−1]
3*(−1)− (−4)*1= −3+4=1 ≠ 0, a to oznacza, że te wektory
nie są równoległe,czyli dane punkty nie są współliniowe.
5 cze 15:59