planimetria
Miniś: Witam

Proszę przygotowuje się do sprawdzianu z planimetrii(rozszerzenie) i mam kilka zadań
danych przez nauczycielkę i proszę o sprawdzenie i o ewentualne korekty

1. W okrąg o promieniu r wpisano trójkąt ABC, którego jeden z kątów ma miarę 30stopni. Wykaż,
że długość boku trójkąta leżącego naprzeciw tego kąta jest równa r.
Zrobiłem to tak:
2r=r/sin30
sin30=1/2, więc
2r=r/1/2
co daje r=r
2.W trójkąt o ramionach długości 10 i kącie między ramionami 120stopni wpisano okrąg. Oblicz
długość promienia tego okręgu:
r=a
√3/6
pod a=10 czyli to dało 5
√3/3
to aż tak proste czy gdzieś mam błąd ?
3. Wykaż, że trójkąt o bokach długości 4, 3
√3,2
√5 jest ostrokątny
Domyślam się, że trzeba użyć tu twierdzenia cos i wyliczyć miary kątów, tak ?
Tu mam lekki problem z uproszczeniem tego wszystkiego, bo wychodzi:
np. dla boku 4
4
2=(3
√2)
2*(2
√5)
2−2*3
√2*2
√5*cos(np.α)
16=18*20−12
√10*cosα i co dalej ?
5 cze 14:37
Miniś: Jeszcze jedno zadanie:
4. W trójkącie ABC długość boku AB=8 oraz kąt ACB=45stopni i kąt ABC=30stopni. Oblicz długość
promienia R okręgu opisanego na tym trójkącie i długość najdłuższego boku trójkąta.
R policzyłem z tw sin, wyszło:
R=4√2 −−> dobrze ?
Potem obliczyłem bok AC też z tego twierdzenia, wyszło też 4√2, pytanie tylko jak policzyć 3
bok,
bo kąt naprzeciw tego boku=105 stopni(mam użyć wzorów redukcyjnych ?) i policzyć z tw cos ?
5 cze 14:56
Miniś: Mam jeszcze 2 zadanka i to będzie wszystko:
5. W czworokącie ABCD: AD=4 CD=6 oraz kąt CDA=2*kątABC. Oblicz długość przekątnej AC, jeżeli
wiadomo, że na tym czworokącie można opisać okrąg.
I tu ściana, nie mam żadnego pomysłu, zrobiłem obrazek, doszedłem, że 4+6=a+b(dwa pozostałe
boki) i wyznaczyłem podane kąty jako α i 2α, ale co dalej ?
6. Pole trójkąta ostrokątnego o bokach 8 i 12 jest róne 12
√7. Oblicz długość 3 boku.
Tutaj podstawiłem dane do wzoru P=1/2*a*b*sinα i α wyszła mi
√7/4. I jak mam z tego nawiązać
do 3 boku ?
To już wszystko. Dziękuje za wszystkie podpowiedzi i sprawdzenie tego co już napisałem
5 cze 15:22
xD: W 2 nie jest powiedziane ze jest to trojkat rownoboczny
W 3 wystarczy a+b > c b+c>a c+a>b
5 cze 15:29
Wazyl:
Miniś6) Masz sinα. Przejdź an cosα i twierdzenie.
xD nierówność trójkąta to chyba za mało.
5 cze 15:51
Miniś: Faktycznie, ta własność jest do równobocznego, a to równoramienny, więc jak mogę to zrobić ? I
czy pierwsze jest dobrze ?
5 cze 15:53
Miniś: Wazyl: Jak z sinαa=√7/4 przejść na cos ?
5 cze 15:55
Wazyl: Tak. Tylko używaj a zamiast r do długości boku.
5 cze 15:56
Wazyl: sin2α+cos2α=...
5 cze 15:57
Miniś: Dziękuje, cosα=3/4
Dalej z tw cos wyszło mi, że ten 3 bok=8

1 i 6 z głowy, możecie doradzić jeszcze z 2,3,4,5 ?
5 cze 16:05
Miniś: Czy w 3 to co napisał xD będzie wystarczające na maks pkt ? Poza tym co mi dadzą liczby z
pierwiastkami, jak przybliżyć nie mogę, to za wiele nie da:
4=a
3√3=b
2√5=c
4 + 3√3 > 2√5
3√3 + 2√5 > 4
2√5 + 4 > 3√3
5 cze 16:09
Wazyl: Każdy trójkąt spełnia tą nierówność. Nic Ci to nie da.
5 cze 16:29