:)
Mat-fiz z nazwy : oblicz długości boków trójkąta prostokątnego wiedząc że jego pole wynosi 0,1 ha a długości
przyprostokątnych różnią się o 10 m.
5 cze 14:12
wredulus_pospolitus:
0,1 ha = ile m
2 
<−−− kluczowe w tym zadaniu
x −−−− długość jednej przyprostokątnej
x+10 −−−− długość drugiej
| | x*(x+10m) | |
P = |
| = 0,1 ha <−−− wylicz 'x' |
| | 2 | |
mając 'x' wyliczysz boki trójkąta
5 cze 14:14
Mat-fiz z nazwy : to mam jestem takim punkcie że
200 = x(x−1 )
i nie wiem co dalej
5 cze 14:15
wredulus_pospolitus:
200 = x
2−x
x
2−x − 200 = 0
Δ =

x
1 =

x
2 =

ale skąd to x*(x−
1)
5 cze 14:17
Mat-fiz z nazwy : ehh pomyliło mi się
5 cze 14:21
daras: czyli nadal nie wiemy co to hektar
5 cze 14:30
Mat-fiz z nazwy : 1000 m2
5 cze 14:40
Mat-fiz z nazwy :

wyznacz pole trójkąta równoramiennego , którego długości boków wynoszą 5cm 5cm i 6cm
h
2 = 5
2 + 3
2
√h = 4
P= 6 * 4 / 2
P = 12
Dobrze to jest

5 cze 14:50
Mat-fiz z nazwy : h2 = 52 − 32
5 cze 14:51
Janek191:
1 ha = 100m*100 m = 10 000 m
2 !
5 cze 14:53
Mat-fiz z nazwy : Janek191 dobrze masz ale
tam jest 0,1 ha
5 cze 14:55
Janek191:
0,1 ha = 0,1*10 000 m2 = 1000 m2
5 cze 14:58
Janek191:
Zadnie z Δ
h2 + 32 = 52 ⇒ h2 = 52 − 32 = 25 − 9 = 16
h = √16 = 4
PΔ = 0,5 *6*4 = 12
5 cze 14:59
Mat-fiz z nazwy : Długości różnych krawędzi prostopadłościanu są kolejnymi liczbami naturalnymi. wyznacz dł.
krawędzi wiedząc, że dł. przekątnej prostopadłościanu równa jest 5√2 (cm).
5 cze 15:07
Janek191:
x , x + 1, x + 2 − długości krawędzi
d
12 = x
2 + ( x + 1)
2
d
2 = d
12 + ( x + 2)
2 = x
2 + x
2 + 2x + 1 + x
2 + 4x + 4 = 3 x
2 + 6 x + 5 = ( 5
√2)
2
3 x
2 + 6 x + 5 = 50
3 x
2 + 6 x − 45 = 0 / : 3
x
2 + 2 x − 15 = 0
Δ = 4 − 4*1*(−15) = 64
√Δ = 8
Odp. 3 cm, 4 cm, 5 cm.
====================
5 cze 15:12
Mat-fiz z nazwy : ok tyle że wzór na przekątną jest taki
d = √a2+b2+c2
czy to nie powinno tak wyglądać ?
d = √x2 + (x+1 )2 +(x+2)2
d= √ 3x2 + 6x + 3
5 cze 15:24
Mat-fiz z nazwy : czyli co potęgujemy to czy coś
d2 = 3x2 + 6x + 3
5 cze 15:26
Mat-fiz z nazwy : d2 = 3x2 + 6x + 5 pomyliło mi się
5 cze 15:34