Dany jest odcinek o koncach A(1,4) i B(-8,1)
pawel0904: Dany jest odcinek o koncach A(1,4) i B(−8,1).Wyznacz wpołrzedne punktu C który dzieli odcinek w
stosunku 1:2
5 cze 14:09
wredulus_pospolitus:
1) wyznacz długość odcinka AB
2) wyznacz współrzędne punktu C, tak aby odcinek AC miał dlugośc 1/3 długości odcinka AB
kooooniec
5 cze 14:18
J:
Po zastosowaniu algorytmu "wredulusa" dostaniesz układ dwóch równań kwadratowych z dwiema
niewiadomymi x i y ... bo oczywiście będą 2 takie punkty... powodzenia ..
5 cze 14:22
Janek191:
A = (1; 4) B = ( − 8; 1)
C = ( x; y)
Mamy
→ →
2* AC = CB
2*[ x −1; y − 4 ] = [ − 8 −x; 1 − y]
[ 2x − 2; 2y − 8 ] = [ − 8 − x ; 1 − y ]
2x − 2 = − 8 − x i 2y − 8 = 1 − y
3x = − 6 i 3y = 9
x = − 2 i y = 3
Odp. C = ( − 2; 3)
==============
5 cze 14:22
Janek191:
A = (1; 4) B = ( − 8; 1)
C = ( x; y)
Mamy
→ →
2* AC = CB
2*[ x −1; y − 4 ] = [ − 8 −x; 1 − y]
[ 2x − 2; 2y − 8 ] = [ − 8 − x ; 1 − y ]
2x − 2 = − 8 − x i 2y − 8 = 1 − y
3x = − 6 i 3y = 9
x = − 2 i y = 3
Odp. C = ( − 2; 3)
==============
5 cze 14:22
Bogdan:
| | 1 | |
albo C = (xc, yc) = (1, 4) + |
| [−9, −3] = (1 − 3, 4 − 1) = (−2, 3) |
| | 3 | |
5 cze 14:27
J:
IACI = √10 lub IACI = 2√10
5 cze 14:27