Rozkład na ułamki proste
Rafał: Witam,
| | (s+2) | |
mam do znalezienia oryginał transformaty Laplace'a F(s) = |
| |
| | (s+1)(s−2)(s2+4) | |
z samą transformatą odwrotną jak i samym przekształceniem Laplace'a nie mam w ogóle problemu.
Problem jest w rozłożeniu tego mutanta na ułamki proste.
| | (s+2) | | A | | B | | Cs+D | |
Wiem, że to będzie |
| = |
| + |
| + |
| |
| | (s+1)(s−2)(s2+4) | | s+1 | | s−2 | | s2+4 | |
Ale jak zaczynam to robić, to wychodzi kosmos przy wyliczaniu C i D.
Mógłby mi ktoś pokazać krok po kroku jak to zrobić?
5 cze 13:50
wredulus_pospolitus:
| A | | B | | Cs+D | |
| + |
| + |
| = |
| s−1 | | s−2 | | s2+4 | |
| | A(s−2)(s2+4) + B(s−1)(s2+4) + (Cs+D)(s−1)(s−2) | | s+2 | |
= |
| = |
| |
| | (s−1)(s−2)(s2+4) | | .... | |
=>
−8A −4B +2D = 2
4As + 4Bs + 2Cs − 3Ds = s
−2As
2 −Bs
2 − 3Cs
2 + Ds
2 = 0
As
3 + Bs
3 + Cs
3 = 0
<=>
−8A −4B +2D = 2
4A + 4B + 2C − 3D = 1
−2A −B − 3C + D = 0
A + B + C = 0
i masz układ czterech równań i cztery niewiadome −−− np. Gaussem 'pykasz'
5 cze 14:07
Rafał: Pyknąłem, ale niestety mimo pięciu prób, wychodziły bzdury

bo doszedłem do tego samego
momentu co ty...
5 cze 14:15
wredulus_pospolitus:
−8A −4B +2D = 2
4A + 4B + 2C − 3D = 1
−2A −B − 3C + D = 0
A + B + C = 0
<=>
+4B +8C + 2D = 2
−2C − 3D = 1
+B − C + D = 0
A + B + C = 0
<=>
+12C −2D = 2
−2C − 3D = 1
+B − C + D = 0
A + B + C = 0
<=>
−20D = 8
−2C − 3D = 1
+B − C + D = 0
A + B + C = 0
| | 2 | |
=> D = − |
| ... ciągniesz kolejne |
| | 5 | |
5 cze 14:23
Rafał: Ogólnie to chyba kopnąłeś się w pierwszym ułamku prostym jak tak teraz patrzę, to powinno być
| | A | | A | |
|
| a masz |
| (choć może ja źle patrzę), ale dalszy tok rozumowania łapię, |
| | s+1 | | s−1 | |
dziękuję
5 cze 14:34