Granica ciągów
Radek: Pytanie odnośnie granic
Czym się różni +
∞ od
∞ ? Tym, że ta pierwsza biegnie w nieskończoność na liczbach dodatnich a
druga nie wiadomo w którą stronę ?
Mam taki przykład
| | 1 | | 6 | |
lim 3x3−x2+6 = lim =x4(3− |
| + |
| ) = +∞−3=∞ |
| | x2 | | x4 | |
x→+
∞ x→+
∞ ↓ ↓ ↓
+
∞ 0 0
i czemu wynik równa się w nieskończoność a nie +
Dziękuje za pomoc
5 cze 11:40
Radek: tam ma być chyba bez nie −3 tylko +3
5 cze 11:41
Bogdan:
a czym się różni wartość liczb: 7 i +7 ?
5 cze 11:44
Radek: znakiem
5 cze 11:45
Hajtowy: Serio?

7 i +7
to co innego? xd
5 cze 11:46
Radek: A czemu jak mamy +∞*3=∞?
5 cze 11:47
Radek: No to jest to samo
5 cze 11:47
J: Makabra ..

, jaką liczbą jest 7 , a jaką +7 , a jaką − 7
5 cze 11:47
Radek: To od nas zależy czy tam postawimy plus czy nie ?
5 cze 11:47
J: Przecież nie bądziesz pisał np . +7 + 7 = 14 , tylko 7 + 7 = 14
5 cze 11:50
PW: Radek, pisz zawsze −∞ albo +∞, żeby nie było wątpliwości. A jak trafisz u mniej starannych
na ∞ bez znaku, to przyjmuj, że jest to +∞
5 cze 11:51
Radek: Więc odpowiedź w przykładzie +∞ i ∞ jest poprawna ?
5 cze 11:51
Radek: Bo jak patrzałem na stronie w przykładach to jest +∞
5 cze 11:52
zawodus: Brak znaku przed liczbą oznacza, że liczba jest dodatnia i tyle. To taki skrót
5 cze 11:53
Saizou :
zresztą czy granice ciągów mogą dążyć do −∞, sokoro dziedziną ciągu są n∊N+
5 cze 11:58
Radek: Rozumiem dziękuje za kompleksowe wypowiedzi
5 cze 12:01
Bogdan:
Przykład dla Saizou
lim (−n) = ?
n→∞
5 cze 18:46
Saizou :
Bogdanie nie zrozumiałeś mnie chodziło mi o zapis przy granicach, że lim
n→−∞ jest czymś
niemożliwym
5 cze 23:38
Bogdan:
To trzeba było napisać: "n dąży do ...", a nie "granica dąży do ...", zresztą granica ciągu
jest granicą i do niczego nie dąży, jest pewną wartością (o ile istnieje), w otoczeniu której
znajdują się prawie wszystkie wyrazy ciągu.
6 cze 00:13
Saizou: wazne ze sie wszystko wyjasnilo xd
6 cze 00:15