f(x)
Mat-fiz z nazwy : Wyznacz współczynnik b i c trójmianu y = x2 + bx+ c mając dane
a) x1 = 3 i x1 + x2 = 3
b) x1 = 2 i x1 * x2 = −6
5 cze 10:27
J:
Zastosuj wzory Viete'a.
5 cze 10:28
zawodus: a) ile wynosi x
2? tak trudno policzyć?
5 cze 10:28
zawodus: Mając x
1 i x
2 postać iloczynowa i mnożysz i odpowiedź
5 cze 10:29
Mat-fiz z nazwy : x2 = 0 ( ale to błędne wg. mnie bo c by nie wyszło najwyżej , że to taki zamiar twórców
zadania )
5 cze 10:31
zawodus: co to znaczy, że c by nie wyszło? gdzie wyszło?
5 cze 10:32
Mat-fiz z nazwy : Mogę napisać jak mi wyszło.
x1 + x2 = 3 −b/a = 3 x1 = 3
x1 * x2 = c a = 1
3 * 0 = 0 b = −3
c = 0 ?
5 cze 10:35
Mat-fiz z nazwy : ?
5 cze 10:42
J:
x1*x2 = 0 ⇒ c = 0
y = x2 − 3x ... koniec.
5 cze 10:46
5-latek: x1=3 i x1+x2=3 to x2=0
Teraz postac iloczynowa a(x−x1)(x−x2) to a=1 bo przy x2 stoi 1 wiec dalej (x−3)(x−0)=
(x−3)*x i to policz
tak samo policz b)
x1=2 i x1*x2=−6 to z tego x2=−3 bo 2*(−3)=−6
teraz postac iloczynowa (x−x1)(x−x2) =(x−2)(x−(−3)) = (x−2)(x+3)= licz
5 cze 10:49
5-latek: Czesc
J
5 cze 10:52
Mat-fiz z nazwy : Ustal znaki b i c w trójmianie kwadratowym y = x2 + bx+ c jeśli trójmian ma dwa miejsca zerowe
przy czym wiadomo , że
a) x1 > 0
x2 > 0
b )
x1 > 0
x2 = 0
5 cze 10:56
J: Cześć "5−latek"
5 cze 11:01
5 cze 11:19
Mat-fiz z nazwy : ...i to tyle ? takie coś to miałem napisane ale uznałem że to źle jest
5 cze 11:26
J: To uwierz w siebie.
5 cze 11:29