prawdopodobieństwo
Adzia: Spośród cyfr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 losujemy bez zwracania trzy cyfry i tworzymy z nich
liczbę trzycyfrową, w kolejności losowania od rzędu setek zaczynając. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że utworzona wylosowana liczba będzie nieparzysta?
5 cze 01:11
J:
| | 9! | | 9! | |
IΩI = |
| = |
| 9*8*7 ( wariacje bez powtórzeń)
|
| | (9 − 3)! | | 6! | |
IAI = 5*8*7 ( na ostatnim miejscu jedna z 5−ciu nieparzystych, na drugim jedna z pozostałych
8−miu, na pierwszym jenda z pozostałych 7−miu)
| | IAI | | 5*7*8 | | 5 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 9*7*8 | | 9 | |
5 cze 06:41
PW: Zaproponuję rozwiązanie dla leniwych.
Każdemu losowaniu (a, b, c) odpowiada dokładnie jedno losowanie (c, b, a) o odwrotnym porządku
liczb w ciągu. Tak więc pytanie o liczbę losowań, w których na
ostatnim miejscu jest
liczba nieparzysta, można zastąpić pytaniem o liczbę losowań, w których na
pierwszym
miejscu jest liczba nieparzysta. Odpowiedź jest zatem prosta: prawdopodobieństwo wylosowania
szukanych liczb jest takie, jakie prawdopodobieństwo wylosowania za pierwszym razem liczby
| | 5 | |
nieparzystej, czyli |
| stosujemy klasyczną definicję prawdopodobieństwa do losowania |
| | 9 | |
jednej liczby spośród dziewięciu, wśród których jest 5 nieparzystych).
5 cze 09:41