Wielomiany - rozwiąż nierówność
janesmith1997: Prosze o pomoc

Rozwiąż nierówność wielomianową 4x
4+12x
3−3x
2−8x+3≤0
5 cze 00:25
5-latek: dzielniki wyrazu wolnego to (−1) ,(−3) , 1 ,3 szukaj tu kandydatow na pierwiastek
5 cze 00:34
Lukas:
teraz
(x+1) (x+3) (2 x−1)2≤0
5 cze 00:39
janesmith1997: Dziękuję bardzo
5 cze 00:41
pigor: ..., np. tak:
w(x)=
4x4+12x3−3x2−8x+3≤ 0 i w(−1)= 4−12−3+8+3=0 i w(−3)=0 ⇒
⇒ 4x
4+4x
3+8x
3+8x
2−11x
2−11x+3x+3≤0 ⇔
⇔ 4x
3(x+1)+8x
2(x+1)−11x(x+1)+3(x+1)≤0 ⇔ (x+1)(4x
3+8x
2−11x+3)≤ 0 ⇔
⇔ (x+1) [4x
3+12x
2−4x
2−12x+x+3]≤ 0 ⇔ (x+1) [4x
2(x+3)−4x(x+3)+1(x+3)]≤ 0 ⇔
⇔ (x+1)(x+3)(4x
2−4x+1)≤ 0 ⇔
(x+1)(x+3)(2x−1)2 ≤ 0 ⇔
⇔
−3≤ x ≤−1 v x= 12 ⇔
x∊<−3;−1>U {12} . ...
5 cze 00:58