Wielomiany - zadania z parametrem
janesmith1997: Bardzo proszę o pomoc

Dla jakich wartości parametry a i b wielomiany g(x)=x
4+(a−2)x
3+bx
2+9 i w(x)=(x
2−3)
2 są
równe?
5 cze 00:04
ICSP: a = 2 , b = −6
5 cze 00:05
jakubs: g(x)=w(x)
5 cze 00:05
Hugo: rozwiń drugi wielomian

i ci wyjdzie odpowiednio wyraz
a . b , c , d i przy równaj
5 cze 00:06
Lukas:
w(x)=x4−6x2+9
a−2=0
a=2
b=−6
5 cze 00:06
Hugo: jakubs tak by mu wyszło? trzeba dwa równania bo dwie nie wiadome...
5 cze 00:07
Hugo: Lukas zgodzę się
5 cze 00:08
Saizou :
Hugo zapis g(x)=w(x) oznacza że wielomiany są równe
5 cze 00:09
janesmith1997: Dziękuję bardzo wszystkim
5 cze 00:09
jakubs: Hugo no według mnie wyjdzie
5 cze 00:40