F. kwadratowa zadania - optymalizacyjne
Mat-fiz z nazwy : Siatką drucianą o długości 60m należy ogrodzić prostokątny plac przylegający jednym bokiem do
muru. Jakie wymiary powinien mieć plac, aby jego pole powierzchni było największe?
4 cze 21:54
Mat-fiz z nazwy : Na razie mam coś takiego
2x + y = 60
y = 60 −2x
P = 60x − 2x2
4 cze 21:55
sushi_ gg6397228:
i teraz liczysz wierzchołek
4 cze 21:56
Mat-fiz z nazwy : a dziedzina ?
No ok
Xw = 60 / 4
Xw = 15
f(Xw) = 60 * 15 − 2 * (15)2
Yw = 450 −−
4 cze 21:59
Eta:

y=60−2x , x∊( 0,30)
x
max= 15 m to y
max= 60−2*15= 30m
4 cze 22:02
sushi_ gg6397228:
60x−2x2= −2x2+60x= −2x(x−30)
wiec widac, że xw= 15, pole (yw)= 450
x,y ∊ (0; 60)
4 cze 22:03
Eta:
?
4 cze 22:03
Mat-fiz z nazwy : dobra poprawka
y = 30
x = 15
tylko pytanie bo tu tzra było jeszcze (chyba ) dziedzinę wyznaczyć i to średnio pamiętam
4 cze 22:04
Mat-fiz z nazwy : Nie czytałem waszych wypowiedzi przed swoim przed przed ostatnim postem .
x∊( 0,30) to jest dziedzina ?
jak to ? się liczy
4 cze 22:05
Eta:
P(x)=x(60−2x) D: x∊(0,30)
4 cze 22:06
pigor: ...,
P(x)=x(60−2x)=
−2x(x−30) i x∊(0;30) ⇒
⇒
Pnajwiększe= P(
12(0+30)= P(
x=15),
a wtedy
y=60−2*15=
30, zatem
odp. plac powinien mieć wymiary
15m x 30m . ...
4 cze 22:07
Eta:
y=60−2x
x>0 i y>0 ⇒ 60−2x>0 ⇒ x.........
4 cze 22:07
Mat-fiz z nazwy : chodzi , że ...
x> 0
60 − 2x >0
x> 30
to z tego wynika ?
4 cze 22:08
Mat-fiz z nazwy : dobra dzięki jak by co to mogę tu inne zadania wrzucać ?
4 cze 22:11
Mat-fiz z nazwy :

prostokąt ma boki długości a cm i b cm . Bok a powiększamy o x cm , zaś bok b zmniejszamy o x
cm.
Dla jakiej wartości x pole nowego prostokąta będzie największa .
( obrazek jest mój )
Na początku napiszę to co mam
g = b −x
d = a + x
P = ( a + x )*( b− x )
No i tu się zaciąłem
4 cze 22:29
sushi_ gg6397228:
pole zawsze największe jest dla kwadratu, jak masz same literki, to nie wiele się policzy
liczysz tak jak zadanie "1" zmienna jest "x", stałe to "a i b"
4 cze 22:33
sushi_ gg6397228:
masz miejsca zerowe
x
1= −a
x
2= b
| | b−a | |
wiec wierzchołek xw jest po środku xw= |
| |
| | 2 | |
4 cze 22:36
Mat-fiz z nazwy : Dziedzina ?
4 cze 22:40