przebieg zmienności funkcji
kk: Zbadaj przebieg zmienności funkcji. Narysuj wykres i sporządź tabelkę
4 cze 21:39
kk: pomocyyy
4 cze 21:47
Krzysiek: i pewnie nic z kilku/nastu podpunktów nie zrobiłeś? i jeszcze na jutro to masz?
4 cze 21:55
sushi_ gg6397228:
I ZADALI 5 MINUT TEMU
4 cze 21:55
kk: jakiś problem bo nie rozumie?
4 cze 22:06
WueR:
Problem jest w tym, ze nikt Ci tu gotowca nie zaoferuje. Pisz z czym >konkretnie< masz problem,
to ktos wtedy na pewno pomoze, ale nie licz, ze ktos zbada funkcje za Ciebie od "deski do
deski".
4 cze 22:07
kk: Krzysiek aż tak tępa nie jestem i ZROBIŁAM wyobraź to sobie

! ale nie umiem zrobić ekstremum i
monotonicznośći, tabelki i wykresu

!
4 cze 22:07
kk: z tym co napisałam
4 cze 22:09
kk: a nie zadali 5 SEKUND TEMU SUSHI
4 cze 22:12
sushi_ gg6397228:
to zapisuj 1−wszą pochodną
4 cze 22:13
4 cze 22:15
kk: teraz ma być ekstremum czyli do 0 przyrównuję i nie wiem jak to ma być
4 cze 22:16
WueR:
| f(x) | |
| = 0 ⇔ f(x) = 0 ∧ g(x) ≠ 0 |
| g(x) | |
4 cze 22:18
sushi_ gg6397228:
−6x=0
x=...
4 cze 22:18
4 cze 22:19
sushi_ gg6397228:
i teraz badanie znaku w sasiedztwie "0"
4 cze 22:22
kk: f'(x) >0
f"(x)<0
nie umiem tego
4 cze 22:22
sushi_ gg6397228:
z lewej strony "miejsca zerowego" podstawiasz liczbę trochę mniejsza od zera np "−0,5" i
sprawdzasz jaki jest znak; to samo z prawej strony
4 cze 22:25
kk: to chyba nie o to mi chodzi, chce wyznaczyc przedziały monotoniczności a nie granice
4 cze 22:33
Bogdan:
| | −6x | |
f'x) = |
| i x≠−1 i x≠1 |
| | (x − 1)2 (x + 1)2 | |
Monotoniczność:
f↗ dla x∊(−
∞, −1), (−1, 0)
f↘ dla x∊(0, 1), (1, +
∞)
Ekstremum: f
max = f(0) = −4
5 cze 00:09
Bogdan:

To jest wykres funkcji f(x), są dwie asymptoty pionowe: x = −1, x = 1 oraz asymptota
pozioma y = −1
5 cze 00:15