Parametr m wszystkie liczby R
Petro-7: Witam, mam następujące zadanie:
"Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)=√[(m2−1)x2+2(m−1)x+2] jest zbiór
wszystkich liczb rzeczywistych?" (całość jest pod tym pierwiastkiem)
Jakie powinienem zrobić założenia?
Jako że f(x) jest pod pierwiastkiem ⇒ (m2−1)x2+2(m−1)x+2>=0 Ale jakie założnia?
4 cze 21:29
Saizou :
√a a≥0
zatem
(m2−1)x2+2(m−1)x+2≥0
a>0
Δ<0
+ przypadek liniowy xd podpowiem że dla m=1 jest f(x)=√2 xd
4 cze 21:31
Saizou : poprawka
Δ
≤0
4 cze 21:35
Petro-7: OK, dziękuję
5 cze 23:24