suma ciągu geometrycznego
scuba: Oblicz sumę 6 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, jeśli: a2 = −9 i a4−a1 = 26
Marne próby przebyte, ale bez skutków jak na razie.
4 cze 21:29
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje próby
4 cze 21:30
scuba: a1q = −9
a1q3 − a1 = 26
Dalej próbowałem z drugiego wyciągnąć przed nawias, z pierwszego pokazać a1 = −9q,
podstawiałem a1 do drugiego i mi wychodziło równanie 3 stopnia w nawiasie i q poza nawiasem,
żadna liczba nie pasowała.
4 cze 21:34
sushi_ gg6397228:
i tak trzeba iść tym tropem
"a1" z pierwszego i podstawic do drugie i wyjdzie....
4 cze 21:36
scuba: Wychodzi mi 9q3 + 26q − 9 = 0
lub
(−9q3 − 26q + 9)q = 0
4 cze 21:43
4 cze 21:44
4 cze 21:45
sushi_ gg6397228:
dla liczb całkowitych +−1, +−3, +−9 nie ma co szukać
4 cze 21:45
sushi_ gg6397228:
9q3 + 26q − 9 = 0 −− tylko takie coś , nie ma drugiego wariantu
4 cze 21:46
scuba: Dobra, juz wszystko jasne, dziękuję ślicznie
4 cze 21:48
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
4 cze 21:48